Hlavní obsah

USA Polsku poděkovaly, ale stíhačky na Ukrajinu poslat nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Americké ministerstvo obrany ve středu zavrhlo jakékoliv plány poskytnout Ukrajině stíhací letouny MiG-29, řekl jeho mluvčí John Kirby. Šlo by podle něho o „vysoce riskantní krok“, který by zároveň výrazně nezlepšil kapacitu ukrajinského letectva.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská stíhačka MiG-29

Článek

Polsko v úterý oznámilo, že je ochotné všechny své letouny MiG-29 dodat na americkou základnu v Německu, načež by byly předány ukrajinské armádě. USA nicméně návrh zjevně zaskočil a Pentagon jej odmítl s tím, že vzbuzuje značné obavy celé Severoatlantické aliance.

Polsko pošle Ukrajině stíhačky pouze s podporou NATO. Tohle je válka, ne ping-pong, vzkázal Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Kirby uvedl, že šéf Pentagonu Lloyd Austin ve středu mluvil se svým polským protějškem Mariuszem Blaszczakem a sdělil mu, jaký názor mají Spojené státy na věc. Případné předání stíhacích letounů MiG-29 Ukrajině by prý mohlo vyvolat „významnou“ reakci Ruska. Poděkoval ovšem za ochotu, kterou Polsko projevilo.

Řekl také, že Spojené státy hledají nové možnosti, jak poskytnout ukrajinské armádě bojující proti ruské invazi další techniku, jako jsou systémy protiletecké obrany.

Reklama

Související články

Lipavský mluvil s Blinkenem

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) mluvil ve středu se svým americkým protějškem Antony Blinkenem. Řeč byla především o podpoře Ukrajiny a posílení...

Výběr článků

Načítám