Hlavní obsah

Rusko a USA potvrdily konec smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu

Aktualizováno

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987, která eliminovala jeden druh zbraní a výrazně omezovala jaderné arzenály SSSR a USA, v pátek zanikla. Potvrdily to Moskva i Washington. Konec INF vyvolává obavy z nových závodů ve zbrojení.

Foto: Profimedia.cz

Likvidace pozemní verze střely s plochou dráhou letu Tomahawk v rámci smlouvy START

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo v pátek, že smlouva právně zanikla. Formálně v pátek opustily smlouvu i Spojené státy, které ji vypověděly v únoru jako první po obvinění, že ji Rusko nedodržuje. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v prohlášení uvedl, že „Spojené státy nezůstanou součástí smlouvy, kterou Rusko záměrně porušuje. Za zánik smlouvy je výhradně odpovědné Rusko,” sdělil Pompeo.

Experti se obávají nových závodů ve zbrojení, byť Moskva v pátek zopakovala závazek prezidenta Vladimira Putina, že pokud s rozmisťováním nových raket středního doletu nezačne Washington, Rusko to neudělá. „Navrhli jsme USA a zemím NATO zvážit možnost vyhlášení stejného moratoria na rozmístění raket středního a krátkého doletu, jaké vyhlásil Vladimir Putin,” uvedl po formálním ukončení platnosti smlouvy náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Strach ze závodů ve zbrojení

„Když teď smlouva skončila, uvidíme vývoj a rozmisťování nových zbraní,“ uvedl pro BBC ruský vojenský analytik Pavel Felgenhauer, „Rusko už je připravené.“

Generální tajemník OSN Antonio Guterres řekl, že zmizela „neocenitelná brzda jaderné války“. „Toto nesníží, ale zřejmě zvýší hrozbu, kterou představují balistické rakety,” dodal a vyzval všechny strany aby „hledaly dohodu a nové společné cesty pro mezinárodní kontrolu zbraní.“

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že si budeme muset zvyknout na svět s více raketami. [celá zpráva]

Dohoda likvidovala celou kategorii zbraní

Dohoda INF signatářům zakazuje výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů; omezení se týká rovněž odpalovacích zařízení. Loni v říjnu americký prezident Donald Trump oznámil záměr smlouvu vypovědět, protože Rusko vývojem nových zbraní dohodu porušuje.

Podle Bílého domu i Stoltenberga smlouvu porušuje ruská raketa s plochu dráhou letu Novator 9M729, jejíž dolet při testech údajně několikrát přesáhl limit.

Moskva naopak uvádí, že střela má dolet 480 kilometrů a z porušování smlouvy INF obviňuje americký Pentagon. Ten buduje u hranic s Ruskem odpalovací zařízení pro antirakety, ze kterých lze odpalovat i střely s plochou dráhou letu Tomahawk.

USA oznámily vypovězení smlouvy 1.února, od té doby běžela půlroční výpovědní lhůta.

Putin den po americkém prohlášení v únoru řekl, že jeho země na krok Washingtonu odpoví stejně, od dohody také odstoupí a zahájí vývoj nových raket. [celá zpráva]

Stalo se tak v červenci, kdy rezoluci o odstoupení od smlouvy schválil ruský parlament a podepsal ruský prezident.

Ruští generálové: Smlouva byla nevýhodná

Smlouva INF není mezi ruskými generály příliš populární. Vyčítají tehdejšímu sovětskému vedení, že byla špatně dojednaná, je nespravedlivá a pro Moskvu nevýhodná. V roce 2007 Vladimir Putin uvedl, že smlouva už neslouží ruským zájmům.

Po jejím vypovězení jsou podle nedávného prohlášení ruského ministerstva obrany „nové rakety připraveny k nasazení v Evropě”. Dojde prý k tomu v případě, že Spojené státy rozmístí v Evropě svou raketovou výzbroj. [celá zpráva]

Problémem INF je, že ji podepsaly jen Rusko a USA, ale rakety dané kategorie nyní má i Čína, Indie, Pákistán, Írán a Severní Korea. Čína však odmítla zapojit se do procesu, který by vedl k náhradě INF.

Konec smlouvy INF znamená, že mezi Ruskem a USA zůstává v platnosti už jen jedna odzbrojovací dohoda: smlouva START o strategických útočných zbraních. Vypršet má za dva roky a její další osud je nejistý.

Výběr článků

Načítám