Hlavní obsah

Neprodlouží-li USA smlouvu START, ochrání Rusko nové zbraně, varoval Putin

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek varoval, že pokud Spojené státy neprodlouží smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní START-3, zajistí Rusku bezpečnost nejnovější zbraně. Nic však už nezabrání závodům ve zbrojení, uvedl podle TASSu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s šéfy letectva v Soči

Článek

Putin řekl, že pokud smlouva START-3 vyprší v roce 2021, „nebude tu žádný nástroj, jak omezit závody ve zbrojení“. Přesto nikdo s Ruskem nejednal o jejím prodloužení, i když Moskva opakovaně avizovala, že je na takové jednání připravena, stěžoval si ruský prezident. Pokud Američané neprojeví o jednání zájem, Rusko ji také nechá vypršet a nebude ji zachraňovat, dodal šéf Kremlu.

Zjevně tak reagoval na sdělení ředitele americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Tima Morrisona z konce května, že prezident USA Donald Trump se rozhodne až příští rok, zda Spojené státy smlouvu START-3 s Ruskem prodlouží.

„Není nutné ji prodlužovat,“ řekl Putin. „U nás jsou nové systémy, které zajistí bezpečnost Ruska na historicky dost dlouhou dobu. Značně jsme pokročili a je třeba přímo říci, že jsme předstihli naše konkurenty v oblasti hypersonických zbraní,“ varoval Putin.

Nebude to první padlá smlouva, řekl Putin

Putin současně zmínil, že Spojené státy postupně nechaly padnout řadu odzbrojovacích smluv. Připomněl, že se už v roce 2002 stáhly ze smlouvy ABM, omezující schopnosti antiraket: „To byl první krok a velmi důležitý krok k demontáži celého rámce mezinárodních závazků v oblasti globální bezpečnosti.“ Odchod z ní umožnil Spojeným státům vyvíjet a rozmisťovat protiraketové štíty. Ty jsou sice obranné, jenomže poskytují výhodu i při útoku, protože mohou útočníka ochránit před případnou odvetou.

Ruský prezident připomněl, že se letos USA rozhodly také opustit smlouvu o omezení raket krátkého středního doletu INF. Spojené státy to zdůvodnily tím, že Rusko vyvinulo nové zbraně, které ji porušují, a nezlikvidovalo je. [celá zpráva]

Rusko odpovědělo stejně. [celá zpráva] Putin nyní zmínil, že jejím porušením jsou i odpalovací zařízení antiraket, které jsou už v Rumunsku a budou i v Polsku. Lze z nich odpalovat střely s plochou dráhou letu, které pod INF spadají.

Putin ale rovněž poznamenal, že jeho poslední telefonický rozhovor s Trumpem mu dodal trochu optimismu.

Dohodu START-3 podepsali 8. dubna v Praze tehdejší prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medvěděv a Barack Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám