Hlavní obsah

Ulice Moskvy zaplnila vojenská technika, Rusko slaví 65 let od konce války

Právo, ČTK, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Po Tverské ulici přijíždějí na Rudé náměstí první tanky T-34. Před 65 lety pomohly Sovětskému svazu vyhrát válku nad hitlerovským Německem, nyní v symbolickém počtu devíti kusů vedou na přehlídku konvoj nejmodernější ruské vojenské techniky.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Projev prezidenta Dmitrije Medvěděva před zahájením přehlídky. Druhý zprava sedí český prezident Václav Klaus.

Článek

Rusko v neděli od 10 hodin místního času (od 8 SELČ) zažilo největší vojenskou přehlídku od rozpadu SSSR. Do ulic Moskvy vpochodovalo 11 335 vojáků, dlažba duněla pod 161 vozy vojenské techniky, nebe brázdilo 94 letadel a 33 vrtulníků. Poprvé po Rudém náměstí mašírovali vojáci USA a NATO.

Přehlídka podle ruských médií vyšla asi na 1,2 miliardy rublů. V ulicích bylo přes 20 tisíc policistů.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Ruská letadla Suchoj Su-25 nad Rudým náměstím v Moskvě

Defilé, včetně ukázky asi 160 kusů bojové techniky a přeletu 127 letounů a vrtulníků, trvalo přibližně 75 minut. Zatímco průvod pěších jednotek zahajovali vlajkonoši a bubeníci, v čele obrněné techniky jely historické tanky T-34 a samohybná děla SU-100. Z moderních zbraní měly na náměstí premiéru mezikontinentální rakety Topol-M, protiletecké systémy Pancir či ve vzduchu nové cvičné stroje Jak-130.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Moskvané zapomněli na dopravní komplikace, které jim způsobilo nejen uzavření části centra metropole, ale i některých tahů ze tří velkých moskevských letišť do centra. Ty byly v průběhu soboty a nedělního rána často zavřené kvůli příletu asi 30 státníků ze všech koutů světa včetně českého prezidenta.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Tanky T-34 na Rudém náměstí

Klaus ochutnal i vodku

Václav Klaus do Moskvy přiletěl v sobotu večer. Poté, co se ubytoval v Českém domě v širším centru metropole, vydal se do centra města povečeřet. Česká hlava státu si z automobilu asi 30 minut prohlížela noční ulice Moskvy, jež osvětlovaly všudypřítomné billboardy připomínající 65. výročí konce 2. světové války.

Foto: Michael Švec, Právo

Billboard připomínající 65. výročí vítězství před Kremlem

Pak Klaus nedaleko Rudého náměstí povečeřel. Servírovaly se tradiční ruské bliny ozdobené kaviárem a jehněčí maso. Prezident ochutnal ruské pivo i tradiční ruskou vodku. Do dvoupokojového apartmánu v hotelu se vrátil před půlnocí.

V neděli hlavu státu čekala přehlídka, kterou shlédnul z tribuny od hradeb Kremlu a recepce pořádaná jeho ruským protějškem.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Zleva ruský prezident Medvěděv, prezident Číny Ťin-tchao, německá kancléřka Merkelová a ruský premiér Putin

Oslavují i mladí lidé

Přestože hlavní atrakce ruské metropole - Kreml, Rudé náměstí i Alexandrovský sad již byly neprodyšně uzavřené, ulice metropole byly do pozdní sobotní noci plné lidí.

Svátek vítězství v Rusku není jen oslava pro přeživší veterány a pamětníky, žije jím celá země, včetně mladých lidí. „Tři dny s kamarádkami na koleji koukáme na válečné filmy, posloucháme válečnou hudbu,“ říká 19letá Marija Ivaniščenková, která na prestižní státní univerzitě MGU studuje kulturologii.

Další mladí významné výročí oslavili alkoholem. „Je svátek, tak jsme se napili. Říká asi 20letý muž, který se právě vykoupal ve fontáně u Alexandrovského sadu. I veteráni se na svátek vítězství rádi napijí. Je často mezi sebe zvou sousední rodiny, v den výročí se pak většinou setkávají se svými spolubojovníky na tradičních místech, za která většinou slouží památníky padlým.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Váleční veteráni na armádní přehlídce

Veteránů je v Rusku i po 65 letech od konce války mnoho. „Naprostá většina rodin má doma krabičku, ve které schovává dědečkovy medaile z Velké vlastenecké války,“ říká mladá slečna s oranžovo-černou stužkou připnutou k tašce. Stejný znak na sobě nosí spousta lidí v ulicích Moskvy. Jde o stuhu z té nejběžnější medaile, kterou bojovníci z bitev dostávali za své činy. V těchto dnech ji má na klopě připnutou celá řada Moskvanů - od puberťáků přes policisty po vyhazovače z nočních klubů.

Svátek lidem připomíná i hlas z amplionu, který hovoří na zastávkách metra. Ten pak vystřídá vítězná píseň. O padlých a přeživších zpívá i žebračka v podchodu stanice Těatralnaja.

Oslavy ale pro mnoho lidí nemusí znamenat jen příjemné zážitky. Od večera do nedělního rána po Tverské ulici, kudy se přehlídka ubírá na Rudé náměstí, jezdily v nekonečných kolonách odtahové vozy vedené policejní hlídkou. Bez milosti odtahovaly každého, kdo na ulici stál.

Sarkozy a Berlusconi zůstali doma

Moskevská radnice tedy neponechala nic náhodě. Starosta Jurij Lužkov navíc z více než 44 miliónů rublů zařídil letecké rozhánění mraků, ale to ani nebylo třeba - v sobotu bylo v metropoli 28 stupňů a stejné počasí panovalo i v neděli.

Moskvu navštívily asi tří desítky světových státníků. Dva z nejočekávanějších hostů - francouzský prezident Nicolas Sarkozy a italský premiér Silvio Berlusconi se však kvůli potížím Řecka rozhodli zůstat doma.

Za 2. světové války zemřelo přes 26 miliónů Rusů.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Váleční veteráni v Moskvě

Program: (-2 hodiny)

10.00-10.04 přinesení státní vlajky RF a Vlajky vítězství

10.04-10.14 převzetí hlášení a objezd zúčastněných vojsk

10.14-10.21 projev prezidenta Dmitrije Medvěděva

10.21-10.22 hymna RF, salvy dělostřelectva

10.22-10.44 přehlídka - vojáci pěšky

10.44.-10.56 bojová technika

10.57-11.05 průlet letectva

11.05-11.09 průchod vojenská hudba

11.09-11.12 Medvěděv zdraví velitele vojenských jednotek a kolon, fotografování

Rychlost pěšáků - 5 km/h

Techniky - 18 km/h

Letouny - 160-600 m nad Rudým náměstím, intervaly 10-40 s

Reklama

Výběr článků

Načítám