Hlavní obsah

Ukrajinské jednotky se snaží osvobodit Hadí ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na ukrajinském Hadím ostrově v Černém moři pokračují boje, jejichž cílem je porazit ruské okupanty a zničit jejich vybavení, uvedlo ve čtvrtek ukrajinské velitelství Jih. Oznámilo, že byl zničen další ruský systém protivzdušné obrany Pancir S-1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Satelitní snímky míst na Hadím ostrově ze 17. června a následně 21. červnaVideo: Reuters

 
Článek

„Operace bude pokračovat až do úplného osvobození Hadího ostrova,” oznámil už ve středu v televizi náčelník ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Budanov s tím, že na Hadím ostrově probíhá vojenská operace, jejímž cílem je vyhnat ruské okupanty.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci použili turecké drony Bayraktar TB2 v bojích u Hadího ostrova

Popsal zároveň, jaké ruské jednotky jsou na ostrově: „Na Hadím ostrově je seskupení složené z jednotek protivzdušné obrany a jednotek raketového dělostřelectva, jsou tři. Kromě toho tam působí skupina s čluny a jednotka speciálních sil Ruské federace. Tyto jednotky byly zasaženy palbou.“

Později bylo upřesněno, že byl zasažen jeden systém Pancir S-1, radarová stanice a několik vozidel.

Ukrajinci zasáhli ruský remorkér v Černém moři. Převážel zbraně i vojáky

Evropa

Satelitní snímky zveřejněné společností Maxar ve středu zaznamenaly škody po útocích ozbrojených sil Ukrajiny na pozice okupantů.

Malý, ale strategicky významný Hadí ostrov obsadili Rusové krátce po zahájení invaze.

Ráno 17. června zasáhlo ukrajinské námořnictvo u ostrova americkou protilodní střelou Harpoon remorkér ruských útočníků s protiletadlovým raketovým systémem TOR na palubě, který vezl na ostrov lidi a zbraně. Loď se později potopila.

Hadí ostrov je klíčem k Dunaji i vzdušnému prostoru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám