Hlavní obsah

Ukrajinci odvolali ombudsmanku. Zabředla do líčení zvěrstev, pro něž nemá důkazy

Kyjev

Ukrajinský parlament v úterý jednohlasně odvolal z funkce komisařky pro lidská práva Ljudmylu Denisovovou. Podle zákonodárců se příliš soustředila na barvité líčení sexuálních zvěrstev údajně páchaných ruskými vojáky na Ukrajině, která ale nebyla podložená důkazy a byla navíc podávána velmi necitlivě vůči obětem.

Foto: Profimedia.cz

Ljudmyla Denisovová

Článek

„Nepochopitelným soustředěním mediální práce na četné detaily ´sexuálních zločinů páchaných zvráceným způsobem´ a ´znásilnění dětí´ na okupovaných územích, která ale nemohla podložit důkazy, jen poškozovala Ukrajinu a odvracela pozornost světových médií od skutečných potřeb Ukrajiny,“ napsal na vysvětlenou poslanec z parlamentní většiny Pavlo Frolov na sociálních sítích.

Dívka musela na Ukrajině sledovat znásilnění mladší sestry

Válka na Ukrajině

Výsledek hlasování byl předem jasný. Vedení vládní strany i parlamentu se ještě před hlasováním dohodlo na společném postupu.

Ukrajinské politické špičky Denisovové vyčítají, že místo toho, aby jako komisařka jednala o humanitárních koridorech, výměně zajatců a evakuaci dětí z Rusy okupovaných území, jezdila po západní Evropě a vykládala tamním novinářům obvinění ze zvěrstev, která ovšem nemohla prokázat, napsala ukrajinská tisková agentura s odvoláním na Frolova.

O znásilnění dětí informovaly i další zdroje

Denisovová západním novinářům říkala, že za první polovinu dubna obdržela okolo 400 oznámení o sexuálním násilí včetně znásilnění, kterého se na Ukrajině dopustili ruští vojáci. V případu, o kterém informovaly i Novinky, popisovala, jak jedenáctiletou dívku z Hostomelu vojáci znásilnili, když se vykradla ven nasbírat květiny. Zda zákonodárci Denisovové vyčítali i tento případ, není jasné. Konkrétní ve svých výtkách nebyli.

O případech znásilnění ukrajinských žen, dívek, a dokonce dětí nicméně nemluvila jen ukrajinská ombudsmanka. Západní reportéři opakovaně zprostředkovávali svědectví o brutálních sexuálních útocích přímo z míst, kde se měly stát. Mimo jiné z Buče, která se stala dějištěm masakru civilistů.

Sklep hrůzy: Rusové v Buči znásilnili asi 25 žen a dívek, některé jsou těhotné

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám