Hlavní obsah

Ukrajinci našli využití pro zastaralé levné granáty. Ničí jimi Rusům drahé tanky

Ukrajinští obránci našli obzvlášť účinné využití pro zastaralé granáty. Je jím ničení ruských tanků i jiných obrněných vozidel, píše na svém webu Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Odkazuje se přitom na fotografie ukrajinské jednotky Aerorozvidka.

Ukrajina ničí ruské tanky zastaralými sovětskými granátyVideo: Aerorozvidka

 
Článek

Na snímcích je zachycen osmivrtulový dron, na jehož spodní straně jsou dvě malé bomby. Na videích, které Aerorozvidka publikovala na síti YouTube, jsou z pohledu dronu vidět padající výbušniny se stabilizujícími zadními „ploutvemi“, které za mohutných explozí ničí obrněné vozy.

Armádní pozorovatelé identifikovali malé bomby jako upravené sovětské protitankové granáty RKG-3, na nichž jsou připevněné stabilizační „ploutve“ vytištěné na 3D tiskárně, které usměrňují jejich pád z bezpilotního letounu.

Nepoužijeme na Ukrajině jaderné zbraně, tvrdí Rusové

Evropa

Protitankový granát RKG-3, velký asi jako štíhlá láhev od vína, se v sovětské službě poprvé objevil v roce 1950. Ve své zadní (štíhlé) části má granát brzdicí padáček, který se v letu rozbalí a umožní granátu zasáhnout cíl rozbuškou napřed.

Při přímém zásahu RKG-3 odpálí nadzvukový měděný projektil tvarovaný explozí, který má dostatečnou sílu proniknout více než 20 centimetrů tlustým pancířem. Průnik rozžhaveného kovu do tanku může uvnitř způsobit katastrofální výbuch munice.

Řezníka v Kremlu zastaví jen USA a Čína, tvrdí německý politolog

Evropa

Ačkoli byl RKG-3 při zásahu až pozoruhodně účinný, při jeho použití se házející voják musel dostat do takřka sebevražedné blízkosti k nepřátelským vozidlům. Když se v 60. letech do sovětské služby dostaly raketové protitankové granátomety, jako například RPG-7, se kterými mohli vojáci pancéřovaná vozidla zasáhnout i z několika set metrů, riskantní RKG-3 rychle zastaraly.

Foto: Profimedia.cz

Zastaralý sovětský protitankový granát RKG-3

Do zpráv se tyto granáty naposledy dostaly v roce 2006, kdy je při útocích proti americkým obrněncům v Iráku použili ozbrojenci Al-Káidy. Při útocích se mimo jiné projevilo i vysoké riziko nevyžádaných obětí. RKG-3 se objevil i ve slavné scéně filmu Americký sniper z roku 2014. Ve skutečných konfliktech nedávné doby byl ale použit jen ojediněle.

Rusové s leteckou podporou urputně útočí na Azovstal

Evropa

Ačkoli ruské jednotky mají technologii na rušení signálu řízení dronů, videa publikovaná Aerorozvidkou ukazují několik situací, v nichž byli piloti dronů schopni zničit obrněná vozidla za nejméně několik set tisíc amerických dolarů, a to výbušninami, které podle odhadů stojí méně než 100 dolarů za kus.

Nový vývoj v nízkonákladové dronové válce může představovat stále větší problém pro ruské obrněnce shromážděné kdekoli poblíž ukrajinských pozic, dodalo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám