Hlavní obsah

Nepoužijeme na Ukrajině jaderné zbraně, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko nepoužije na Ukrajině jaderné zbraně, prohlásil v pátek Alexej Zajcev, zástupce ředitele tiskového oddělení ruského ministerstva zahraničí. Nebylo by to podle něj v souladu s cíli „speciální vojenské operace“, jak Moskva označuje invazi na Ukrajinu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů v Mariupolu (ilustrační foto)

Článek

„Scénáře možného použití jaderných zbraní z naší strany jsou jasně zakotveny v ruských doktrinálních dokumentech. Nelze je vztáhnout na plnění úkolů stanovených během zvláštní vojenské operace na Ukrajině,“ řekl Zajcev.

„Rusko pevně dodržuje zásadu, že v jaderné válce nemohou být žádní vítězové a neměla by být rozpoutána,“ poznamenal.

Lukašenko: Použití jaderných zbraní na Ukrajině je nepřijatelné, protože je to vedle nás

Evropa

Zajcev současně prohlásil, že od Západu a Ukrajiny lze očekávat jakékoli „provokace“. „Musíme být připraveni na jakýkoli vývoj událostí v oblasti médií i přímo v terénu,“ uvedl.

Moskva od zahájení invaze na Ukrajinu dělá na možné použití jaderných zbraní nejasné narážky. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v rozhovoru vysílaném minulý týden ruským Prvním kanálem prohlásil, že nebezpečí jaderného konfliktu „nelze podceňovat“.

Dříve ale ruské ministerstvo obrany označilo za absurdní obavy, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Šéf americké CIA William Burns v polovině dubna řekl, že možnost uchýlení se k taktickým jaderným zbraním ze strany Ruska „nelze brát na lehkou váhu“ vzhledem k neúspěchům, kterým zatím ruská armáda na Ukrajině čelí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám