Hlavní obsah

Ukrajina přiznala ztrátu Chersonské oblasti. V Kyjevě po palbě začal hořet věžák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že jeho síly ovládají celou Chersonskou oblast na jihu Ukrajiny u Krymu. Napsala to agentura TASS. Ukrajinský generální štáb to nepřímo přiznal, uvedl list Ukrajinska pravda. Rusové opět útočili i na Kyjev, kde po ostřelování začal hořet šestnáctipodlažní dům.

BEZ KOMENTÁŘE: Po ostřelování začal v Kyjevě hořet věžákVideo: AP

 
Článek

„Ozbrojené síly Ruské federace mají pod plnou kontrolou celé území Chersonské oblasti,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinska pravda zveřejnila vyjádření generálního štábu, které to opatrně připouští. Generální štáb se vyjadřuje k situaci v každé oblasti, u Chersonštiny, což je zkrácený název Chersonské oblasti, Ukrajinska pravda píše: „V Chersonu byla noc relativně klidná, ale oblast je celá okupovaná. Většina okresů je bez elektřiny, plynu a vody, některé už od počátku války. Není jak pomoci, protože orkové nikoho nevpouštějí, hned střílejí.“

Foto: Novinky

Chersonská oblast na Ukrajině

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

Orkové, jak štáb okupanty označil, jsou zlí skřeti, již se vyskytují v řadě fantasy děl a v RPG hrách.

Chersonská oblast je pro Rusy klíčová pro udržení protiprávně anektovaného Krymu – vede přes ni pozemní cesta na Krym a také se z ní zásobuje Krym vodou.

Kamera zachytila dopad rakety na dům v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany též oznámilo, že do útoku přešla skupina jednotek samozvané Doněcké lidové republiky, prolomila frontu a obsadila obec Pantělejmonovka. Cílem Rusy podporované milice je ovládnout celou Doněckou oblast, která sousední s Chersonskou, a zajistit tak pozemní cestu z Ruské federace na Krym.

Foto: State Emergency Service Of Ukraine, Reuters

Hašení zasaženého domu v Kyjevě

Kyjev pod palbou

Ukrajinské velení a správa metropole uvedly, že pokračovalo ostřelování Kyjeva, dělostřeleckou palbou byly zasaženy tři domy včetně jednoho šestnáctipodlažního v kyjevské Svjatošynské čtvrti.

Celý dům zachvátily plameny. Zemřeli tam nejméně dva lidé a 27 osob bylo zraněno.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Zasažený dům v Kyjevě

Po zásahu začal hořet i další dům ve stejné čtvrti, ale plameny se podařilo v 5.36 lokalizovat.

Vzplál i další zasažený dům v Podilské čtvrti, kde hořelo od prvního do pátého podlaží. Jednu osobu převezli do nemocnice.

Agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské představitele uvedla, že při úterním bombardování zemřeli celkem tři lidé.

„Hlavní město je srdcem Ukrajiny a bude bráněno. Kyjeva, který je v současnosti symbolem a přední operační základnou evropské svobody a bezpečnosti, se nevzdáme,” řekl starosta hlavního města Vitalij Kličko.

Devatenáct obětí útoku na televizní věž

Pondělní útok na televizní věž v Rivenské oblasti u vesnice Antoniv si podle posledních údajů vyžádal 19 obětí, devět dalších osob bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám