Hlavní obsah

Ukrajina poprvé od začátku války přebrala iniciativu, Rusové musejí reagovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina zřejmě přebírá strategickou iniciativu a svými protiútoky nutí Rusko přemisťovat vojska a měnit priority. V pravidelném souhrnu to v pátek uvedl Institut pro studium války (ISW).

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci v bojové linii v Doněcké oblasti jsou opatrní, ale optimističtí.

Článek

Ruské velení v reakci na ukrajinské protiútoky začalo přesouvat větší vojenský personál i techniku směrem k Chersonu a Záporožské oblasti. To vše za cenu ztráty pozic u Slovjansku a Siversku, které podle ISW ruské jednotky zcela opustily.

Více vojenské techniky míří z různých částí Ukrajiny také na Krym. Jedná se především o dělostřelectvo a letectvo.

Rusko se snaží rozšířit kontrolované území na západě Doněcku

Evropa

Rusko sice hromadně přesouvalo techniku i personál už dříve, například z Charkova směrem k Luhanské oblasti. Tehdy to ale bylo na základě vlastní iniciativy a strategického rozhodnutí velitelů, uvedl ISW.

Institut ale dodal, že v tomto případě se zdá, že Rusové mnohem pravděpodobněji reagují na hrozbu ukrajinských protiútoků v Chersonské oblasti.

„Ukrajinské protiakce v Chersonu společně s celkovým dramatickým oslabením ruských sil, zdá se, umožňují Ukrajině, aby poprvé od začátku války začala aktivně utvářet její průběh,” pokračoval ISW.

Jak moc velké dilema ale budou ruští velitelé řešit, záleží podle institutu na schopnosti Ukrajinců vést protiútoky naráz a ve více směrech.

Pokud bude Ukrajina schopná zatlačit na ruské jednotky v okolí Izjumu a pokračovat směrem na Cherson, bude Rusko čelit složitým rozhodnutím.

„Zřejmě si budou muset vybrat mezi opuštěním pozic kolem Izjumu ve prospěch obrany pozemních komunikačních linií na severu a východě, nebo přesunout více jednotek k Izjum z jiných os, což by ale ohrozilo dosavadní ruské zisky v jiných částech Ukrajiny,” dodal ISW.

Na Ukrajině padla plukovnice, která se chlubila zabíjením. Putin ji vyznamenal

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám