Hlavní obsah

Ukrajina dostane dvacítku britských samohybných houfnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ukrajina získá od Británie asi dvacet samohybných houfnic AS90, uvedl britský Express. Posláno na Ukrajinu bude také 45 tisíc dělostřeleckých nábojů. Zbraně se mají dostat ještě tento týden do Polska. Na Ukrajinu mají zamířit i tažené houfnice L119 ráže 105 milimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Britská samohybná houfnice AS90

Článek

V Polsku se budou ukrajinští vojáci cvičit v jejich užívání. Britský premiér Boris Johnson před dvěma týdny sdělil, že Spojené království dodá na Ukrajinu dělostřelecké zbraně.

Vedle samohybných houfnic AS90 by mělo jít také o lehké tažené houfnice L119 ráže 105 mm. Nový Zéland vyšle do Británie 30 svých vojáků, kteří mají pomoci s výcvikem 230 ukrajinských vojáků, již by je měli užívat.

AS90 je hlavní samohybnou houfnicí britské armády, která jich nakoupila 179, ale část jich už vyřadila. Nyní jich má ve výzbroji necelou stovku.

EU nedopustí, aby Ukrajině došly zbraně. Válka je v bodu zlomu, řekl Borrell

Evropa

Zbrojovka Vickers Shipbuilding and Engineering spadající do koncertu BAE Systems ji vyvíjela od půlky osmdesátých let.

Jejím základem je dělo L31 ráže 155 mm s hlavní o délce 39 ráží (délka hlavně se uvádí v násobcích ráže – pozn. red.), které umožňuje vedle dělostřeleckých nábojů vystřelovat i náboje M549 s raketovým pohonem, což zvyšuje dosah z 25 na 31 kilometrů.

Nabíjení je automatické, první tři rány lze vypálit během deseti sekund, za minutu lze vystřelit šest ran a dlouhodobě lze pálit dvě rány za minutu.

Plný palebný průměr, tj. maximální počet přepravované dělostřelecké munice, činí 48 granátů.

EU poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc za 500 milionů eur, uvedl Borrell

Válka na Ukrajině

Podvozek je odvozen z tanku Challenger 1, samohybnou houfnici o hmotnosti 45 tun pohání osmiválcový turbodieselový motor Cummings VTA903AS-90.

Maximální rychlost dosahuje až 50 km/h. Pancéřování je svařované a chrání proti přímému zásahu střelou puškové ráže do 7,62 mm a střepinami do 14,5 mm.

S výcvikem obsluhy tažených houfnic pomohou Novozélanďané

Lehké tažené houfnice L119, které využívají pod označením M119 i americké ozbrojené síly, mají ráži 105 mm, hlaveň má délku 37 ráží.

Houfnice má s běžnými granáty maximální dostřel 17 km a granáty s dnovou složí 19 km, používá se však většinou k nepřímé palbě na vzdálenost do 14 km.

Armáda chce leopardy za 15 až 20 miliard

Domácí

Může vypálit až šest ran za minutu. Hmotnost 1900 kg umožňuje, aby houfnici táhl Land Rover 101 nebo se přepravovala zavěšená pod vrtulníkem UH-60 Black Haak Westland Wessex nebo na palubě vrtulníku CH-47 Chinook.

Britská armáda je používá od roku 1976 a vyráběly se do roku 2003. Použity byly už ve válce na Falklandách, v konfliktech v Iráku i v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám