Hlavní obsah

U ukrajinských hranic je víc ruských vojáků než při invazi na Krym, varuje Pentagon

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Brusel

Rusko soustřeďuje u hranic s Ukrajinou další vojáky, podle Pentagonu je jich už více než v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Přesná čísla ale neuvedl. Josep Borrell, který má v Evropské unii na starosti zahraniční politiku, mluvil až o 150 000 ruských vojácích, evropské orgány hovořily o sto tisících mužích.

Foto: General Staff Of The Armed Force, Reuters

Ukrajinské tanky jsou připravené čelit ruským

Článek

„Je to největší soustředění, jaké jsme viděli od roku 2014, kdy došlo k porušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby podle stanice NBC a dodal: „Je to jistě větší než poslední (soustředění) v roce 2014. Velice vážně nás to znepokojuje. Nevěříme, že toto posilování přispívá k bezpečnosti a stabilitě u hranic s Ukrajinou a rozhodně ne na okupovaném Krymu.“ Konkrétní počty vojáků ale neuvedl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden uváděl, že vojáků je 80 000 tisíc, z toho 40 000 na Krymu.

Další eskalace. Rusové do Černého moře přesouvají flotilu vojenských lodí

Evropa

Kirby také není spokojen s vysvětlením Moskvy. „Slyšeli jsme ruská tvrzení, že jde jen o cvičení. Ale není zcela jasné, jestli je to skutečný důvod,“ prohlásil.

Šéf diplomacie EU potvrzuje

Borrell po jednání s ukrajinským ministrem zahraničí potvrdil Kirbyho slova: „Je to vůbec největší rozmístění ruských jednotek na hranicích s Ukrajinou. Riziko další eskalace je evidentní.”

Stáhněte vojsko od hranic s Ukrajinou, vyzvali Rusko Macron a Merkelová

Evropa

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu minulý týden řekl, že „dvě armády a tři vzdušné výsadkové jednotky byly s úspěchem“ rozmístěny u západní hranice Ruska a že cvičení potrvá dva týdny.

Satelitní záběry z 13. dubna odhalily na jihu Krymu tábor, kde je na tisíc vozidel naproti stanům pro pěchotu. O měsíc dříve tam byl jen zlomek tohoto počtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám