Hlavní obsah

U parlamentu v Kyjevě se poprali policisté s nacionalisty

Kyjev

Demonstrace ukrajinských zemědělců proti návrhu zákona dovolujícího obchodovat se zemědělskou půdou před sídlem parlamentu v Kyjevě se v úterý změnila v potyčky mezi nacionalisty a policejními těžkooděnci. Zranění utrpěli i dva novináři, napsal list Ukrajinska pravda.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nacionalisté útočili před ukrajinským parlamentem na policisty.

Článek

Nacionalisté se podle deníku pokusili u parlamentu postavit stany, policisté po nich ale požadovali potřebná povolení. Spor přerostl v potyčky, demonstranti polévali strážce pořádku zelenou barvou a házeli po nich kameny, policisté použili slzný plyn. Ministerstvo vnitra ohlásilo 17 zraněných mužů zákona, z nichž dva museli být hospitalizováni, a 26 zadržených demonstrantů.

Ukrajina, označovaná v minulosti za „sýpku Evropy“, disponuje 32,5 miliony hektarů orné půdy, tedy více než čtyřnásobkem oproti Česku. Tato půda navíc patří k nejúrodnějším na světě. V současnosti může být jen pronajata, ale není možné ji prodávat. Podle odhadu Světové banky by otevření trhu s půdou, přislíbené prezidentem Volodymyrem Zelenským, mohlo každý rok přidat 1,5procentního bodu k hospodářskému růstu v zemi, která patří k nejchudším v Evropě.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nacionalisté útočili na policisty holemi, házeli po nich kameny a polévali je zelenou barvou. Muži zákona použili slzný plyn.

Ale podle průzkumů se polovina až dvě třetiny Ukrajinců stavějí proti tomu v obavě, že z obchodů s půdou budou mít prospěch jen oligarchové a zahraniční firmy. „Cizinci skoupí naši zemi. Bojím se toho kvůli budoucnosti našich dětí,“ řekla AFP mladá zemědělská dělnice Alina Čerkašynová, která do Kyjeva přijala demonstrovat. „Půdu by měli vlastnit farmáři, kteří na ni hospodaří, a ne velcí podnikatelé,“ prohlásil šestapadesátiletý rolník Valerij Iščenko, který na demonstraci přijel z Vinnycké oblasti.

Návrh zákona, který poslanci schválili v prvním čtení minulý měsíc a který má být definitivně přijat do konce letošního roku, počítá s tím, že od října příštího roku by s půdou směli obchodovat jen ukrajinští občané a ukrajinské firmy. Zelenskyj slíbil, že o otevření trhu s půdou cizincům by mělo rozhodnout referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám