Hlavní obsah

U Melitopolu hoří ruská vojenská základna, další údery Ukrajinců následují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

U Melitopolu, druhého největšího města Záporožské oblasti, hoří vojenská základna, píše server deníku Ukrajinska pravda. Ruská armáda tam měla podle vyjádření starosty města Ivana Fedorova přesunout vojenské vybavení poté, co ukrajinská armáda podnikla před týdnem úder na ruskou základnu poblíž melitopolského letiště.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v okupovaném ukrajinském Melitopolu

Článek

Obyvatelé uvádějí, že slyšeli 25 explozí. „Ze základny se valí hustý černý kouř,“ uvedl Fedorov.

Velení ukrajinské armády současně oznámilo, že armáda za pomoci bezpilotních letounů podnikla nálet na okupované město Enerhodar, které se nachází v Záporožské oblasti. Přímý zásah utrpěla budova obsazená ruskými vojáky, napsala Ukrajinska pravda.

Úřady podle ruské agentury TASS nálet potvrdily a tvrdí, že tamní Záporožská jaderná elektrárna funguje normálně.

Ukrajinci podle agentury TASS ostřelovali Enerhodar čtyřikrát a exploze zahřměly i v bezprostřední blízkosti jaderné elektrárny, která je největší v Evropě. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.

Rusko provádí netradiční nábor vojáků

Válka na Ukrajině

„Víme, že v obytné čtvrti byl poškozen dům. Zatím nevíme, kolik lidí bylo zraněno či zahynulo. Doufáme, že k tomu nedošlo,“ řekl ruské televizi náčelník oblastní správy Jevhen Balickyj.

Stále častější výbuchy

Ukrajinska pravda s odvoláním na energetický podnik Enerhoatom napsala, že terčem dronů se stalo někdejší sídlo ukrajinské tajné služby SBU v Enerhodaru, které zabrali ruští vojáci. Podle ruské agentury RIA Novosti si nálet nevyžádal zraněné, nicméně ukrajinský deník dodal, že Rusové údaje o obětech v řadách svých vojáků tají.

„Mají navečer ohňostroj.“ Ukrajinci hlásí minus další ruský sklad munice

Evropa

Upozornil také, že ruské úřady poslední dobou stále častěji informují o výbuších v okupovaných ukrajinských městech, jako například 4. července o výbuchu na nádraží v Doněcku, následující den vybuchl muniční sklad tamtéž, 9. července v ocelárnách v Mariupolu zahřměly dva výbuchy a v úterý jižní velitelství ukrajinských sil potvrdilo zničení muničního skladu v okupované Nové Kachovce.

Podle šéfa místní ruské okupační správy Vladimira Leontěva při něm zemřelo nejméně sedm lidí a přes 70 dalších utrpělo zranění. Pod troskami zřícených domů jsou podle něj stovky lidí. Informace z místa nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám