Hlavní obsah

U Kuciakovy vraždy selhal stát, nemuselo k ní dojít, řekl u soudu novinářův kolega

– Pezinok
Právo, Aleš Fuksa, Ivan Vilček

Jen velmi obtížně a s pohnutým hlasem vzpomínal po skončení své úterní výpovědi u speciálního trestního soudu v Pezinku na Slovensku vedoucí investigativního týmu portálu Aktuality.sk Marek Vagovič na dny, které koncem února 2018 následovaly po nájemné vraždě kolegy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

U Kuciakovy vraždy selhal stát, nemuselo k ní dojít, řekl u soudu novinářův kolega Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Nejen on, ale celá redakce nechtěla v prvních chvílích uvěřit tomu, co se stalo. „Je to těžké popsat,“ přiznal Právu Vagovič a pokračoval: „Všichni jsme v redakci seděli jako zařezaní. Nikdo z nás to nechápal. Volal jsem dalším lidem, kteří mohli být potenciálně v ohrožení, včetně mé rodiny.“

Všechny ovládla bezmoc. „V prvních dnech jsem vůbec nedokázal vnímat okolní svět. Na nic jsem nereagoval, chodil jako živá mrtvola. A to netrvalo dvě hodiny nebo půl dne. V tom stavu bezmoci jsem byl minimálně týden,“ poznamenal.

U soudu v Pezinku vypovídají Kuciakovi kolegové, Kočner k němu už nechodí

Evropa

Bezprostředně po objevení těla Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové požádal s kolegy o policejní ochranu.

„To trvalo možná měsíc. Policisté hlídali i rodiny. Auto jsem parkoval před policejní služebnou. Když potom pominulo bezprostřední nebezpečí, tak jsem měl stále u sebe bezpečnostní zařízení, kterým jsem mohl v případě ohrožení okamžitě přivolat policii,“ podotkl Vagovič. Chráněná byla i samotná redakce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kuciakův kolega Marek Vagovič v obležení novinářů.

On i jeho kolegové ve středu vypovídali v nepřítomnosti Mariana Kočnera, který si podle obžaloby objednal vraždu pro něj nepohodlného novináře.

„Je spíše dobře, že tam nebyl. Neodpustil bych si na jeho stranu několik invektiv a osobních útoků,“ uvedl Vagovič, který Kuciaka objevil v roce 2014. Navázal s ním spolupráci a o rok později společně přešli na Aktuality.sk, kde s dalšími lidmi založili investigativní tým.

Soud v kauze Kuciak: Kočner psal Haščákovi, že pracuje na odstranění nepohodlného člověka

Evropa

Podle Vagoviče k vraždě vůbec nemuselo dojít. Ján Kuciak totiž několik měsíců před smrtí podal trestní oznámení na Kočnera, který mu 5. září 2017 vyhrožoval.

„Jste zlý člověk, kterého někdo úkoluje. Můžete si být jistý, že se vám osobně, pane Kuciaku, začnu speciálně věnovat. Začnu se speciálně věnovat vám a vaší osobě, vaší matce, otci a vašim sousedům. Jakmile zjistím nějakou špínu, nějaké přešlapy u vás, u celé vaší rodiny… každý má něco za nehty, buďte si jistý, že to zveřejním jako vy. Budu, pane Kuciaku, hledat,“ řekl v telefonním hovoru Kočner, který měl vazby na policisty, prokurátory, soudce i vlivné politiky.

Foto: Aleš Fuksa

U soudu v úterý vypovídali kolegové Jána Kuciaka, Marek Vagovič druhý zprava. Vzadu za nimi je obžalovaný Tomáš Szabó.

Prokuratura však případ odložila a po smrti Kuciaka uzavřela, aniž by někoho obvinila.

Trestní oznámení prokuratura stopila

Po vraždě se podle Vagoviče redakci ozvali mnozí vlivní lidé. „Například dnes už bývalý policejní prezident Tibor Gašpar nebo generální prokurátor Jaromír Čižnár, který byl rozhořčený jednáním místně příslušných prokurátorů,“ uvedl Vagovič.

„Tehdy šel případ do ztracena, nikoho to netrápilo. V této věci stát neuvěřitelným způsobem selhal a velmi podcenil situaci. Řešili jsme i ochranku, což by Jánu Kuciakovi zajistila naše firma. Ale říkal, že to není nutné, že necítí nějaké ohrožení,“ konstatoval.

Kočnera mohl připravit o více než sto milionů eur

Kuciakova práce ohrožovala Kočnerovu beztrestnost a byznys. Na základě jednoho z jeho článků prokuratura obnovila vyšetřování Kočnerových aktivit.

Novinář otevřel hned několik Kočnerových kauz a hledal i chyby v získaných vyšetřovacích spisech.

„Kočnera mohl připravit o více než sto milionů eur (přes 2,5 mld. Kč). Unipharma 45 milionů, dražba pozemků 23 milionů, Technopol 25 milionů, vratky na daních osm milionů,“ spočítal Vagovič. Přidal i kauzu Kočnerových směnek za 70 milionů eur.

Čekal jsem, že mě brzy někdo zabije, líčil korunní svědek v kauze Kuciak

Evropa

„Jsem na sto procent přesvědčený, že za objednávkou vraždy stojí Kočner. Svědčí o tom nepřímé, ale i přímé důkazy, například fotografie Kuciaka ze sledování, které si Kočner objednal,“ dodal Vagovič.

Kočner podíl na vraždě odmítá, stejně jako jeho známá a spoluobžalovaná Alena Zsuzsová, která měla objednávku podstoupit Zoltánu Andruskóovi, a další obviněný Tomáš Szabó.

Andruskó se policii doznal a ve zkráceném řízení přijal patnáctiletý trest odnětí svobody. Policii se doznal i samotný vrah Miroslav Marček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám