Hlavní obsah

U Hadího ostrova jsme zasáhli ruskou fregatu, uvedli Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ztratilo další loď, hlásí ukrajinský generální štáb. V Černém moři u Hadího ostrova v pátek údajně hořela ruská fregata 11356R typu Petrel, napsala agentura Unian s odkazem na zpravodajský portál z Oděsy. Na místě probíhaly záchranné akce. Po vyřazení ruských plavidel Vasilij Bykov a křižníku Moskva by to byla třetí loď, o kterou Rusové v Černém moři přicházejí. Kromě ukrajinské strany zásah lodi nikdo nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ruské fregaty Admiral Makarov

Článek

Agentura napsala, že fregata Admirál Makarov byla zasažena ukrajinskou raketou Neptun. Na lodi nastala exploze, po níž vypukl požár. Nad hořícím plavidlem krouží ruská letadla a z Krymu vyplula na pomoc záchranná plavidla.

Kreml situaci kolem zničení fregaty nekomentoval. Mluvčí amerického Pentagonu John Kirby později uvedl, že o zásahu lodi nemají Američané žádné informace a „celý den situaci sledují.”

„Admirál Makarov byl potrestán bohem moře. Další ruská válečná loď sice nešla tam, kam má, ale dostala na frak. A doufám, že později půjde tam, kam patří,“ řekl ukrajinský poslanec z Oděsy Oleksij Hončarenko s narážkou na osud zničeného ruského křižníku Moskva, jemuž v prvních dnech války obránci Hadího ostrova vzkázali, aby šel „na chuj”.

Zničení křižníku Moskva je pro Kreml rána, míní experti

Zahraniční

Fregata Admirál Makarov se začala stavět v roce 2012 v loděnici Jantar v Kaliningradu, na moře byla spuštěna 2. září 2015. Délka Admirala Makarova činí 124,8 metru, může dosáhnout rychlosti 30 uzlů (56 km/h). Loď je poháněna systémem COGAG.

Je vybavena komplexy EW, střelami s plochou dráhou letu Kalibr, protilodními střelami Onyx, komplexy BUK a Igla-S, letouny Ka-27PL nebo Ka-31 a bezpilotními letouny Orlan.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.  

Reklama

Výběr článků

Načítám