Hlavní obsah

Tusk zvažuje pro Británii pružný roční odklad brexitu, Mayová žádá o odchod k 30. červnu

– Londýn/Brusel • Aktualizováno

Předseda Evropské rady Donald Tusk chce Británii nabídnout flexibilní až dvanáctiměsíční odklad termínu odchodu z Evropské unie. V pátek to zveřejnila britská stanice BBC s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený unijní zdroj. Britská premiérka Theresa Mayová v dopise Tuskovi požádala o odklad brexitu do 30. června.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Premiérka šéfovi unijních summitů píše, že její vláda bude usilovat o to, aby britský parlament schválil brexitovou dohodu do 23. května, kdy evropské volby začínají. Uznává však, že pokud bude Británie ještě po 23. květnu členským státem EU, voleb se zúčastní: „Vláda proto podniká zákonné a zodpovědné přípravy na tuto krajní variantu, mezi nimiž je i nařízení stanovující datum voleb.”

Tuskův plán by Londýnu umožnil během roku Británii odejít dřív, pokud by britský parlament schválil dohodu o brexitu, kterou Dolní sněmovna již třikrát odmítla.

O Tuskově plánu řekl reportérce BBC Katy Adlerové vysoký představitel EU. Ta uvedla: „Je přesvědčen, že by dohoda mohla vyhovovat EU i Velké Británii, umožnila by Bruselu vyhnout se tomu, že by čelila opakovaným požadavkům o prodloužení (brexitu) každých několik týdnů.“ Podotkla však, že návrh by musely schválit členské země.

Tento návrh by mohl odvrátit riziko neúmyslného odchodu bez dohody kvůli tomu, že propadnou termíny. Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s irským premiérem Leem Varadkarem řekla, že její země stále doufá ve spořádaný brexit: „Uděláme všechno pro to, abychom předešli ´vypadnutí´ Británie z Evropské unie. Ale musíme to udělat společně s Británií.“ Dodala, že Británie musí dát najevo, co chce.

Návrh ale má jeden háček, který BBC nezmínila - na konci května se konají v EU volby do europarlamentu a dosud se počítalo s tím, že pokud Spojené království neodejde do 23. května, bude se jich muset zúčastnit.

Podle současného harmonogramu má Británie opustit Evropskou unii 12. dubna, ovšem britští poslanci stále nepřijali dohodu s Bruselem upravující podmínky brexitu. Unijní představitelé varují, že hrozba problematického odchodu bez dohody je stále pravděpodobnější, i když britská dolní sněmovna přijala zákon, který by v případě hrozby odchodu bez dohody donutil vládu žádat o delší odklad brexitu , o jehož délce by rozhodli poslanci. [celá zpráva]

Sněmovna lordů o něm bude jednat v pondělí. Zákon se nelíbí ministrům, protože by podle nich mohl vést k neúmyslnému odchodu bez dohody, pokud by chtěli poslanci jiný termín, než dojedná vláda.

Tuskův návrh by tento problém řešil a termín odchodu by si v dané době mohli stanovit sami Britové. Premiérka Theresa Mayová tlačí na co nejrychlejší odchod s dohodou. EU už dala najevo, že pokud jí vyjednanou dohodu o brexitu poslanci schválí do 10. dubna, mohla by stále odejít v noci z 22. na 23. května. Spekuluje se, že by se o ní mohlo hlasovat počtvrté právě příští středu.

Jednání labouristů a konzervativců

Ve čtvrtek večer pokračovala jednání mezi labouristy a konzervativci o východisku ze slepé brexitové uličky. Trvala 4,5 hodiny a vláda je označila jako detailní a produktivní. Pokračovat by měla v pátek.

Předseda Strany práce Jeremy Corbyn informoval poslance, že jednání se týká možnosti zůstat v celní unii, ale ne v jednotném trhu a také referenda, které by potvrdilo dohodu o brexitu schválenou poslanci. Stínový ministr financí Clive Lewis uvedl, že pokud by nebylo ve hře referendum potvrzující dohodu, tak by s vládou vůbec nejednali.

Potvrzujícímu referendu se nebrání ani prokurátor Geoffrey Cox, ale nechce ho asi 25 labouristických poslanců, zejména zastánců odchodu z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám