Hlavní obsah

Tři britské teenagerky jsou v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tři nezvěstné britské teenagerky jsou v Sýrii, uvedli v úterý večer britští policisté, kteří jsou v Turecku. Přes hranici byly propašovány před čtyřmi nebo pěti dny, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Trojice britských teenagerek zachycená kamerou na letišti

Článek

Londýnská policie uvedla, že „má nyní důvod věřit, že už nejsou v Turecku a překročily hranice do Sýrie“.

Potvrdily se tak informace turecké tajné služby, jejíž představitel už v pondělí uvedl: ”Domníváme se, že poté, co dívky přiletěly do Istanbulu, se setkaly se členem IS, který má pomáhat cizincům, jež se chtějí přidat ke skupině."[celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Patnáctileté Shamima Begumová a Amira Abasová spolu se šestnáctiletou Kadizou Sultanovou, které odletěly z londýnského letiště Gatwick 17. února, byly viděny v syrském Tall Abjadu, který ovládá Islámský stát. Hranici údajně překročily v pátek na syrské doklady.

Foto: Metropolitan Police, ČTK/AP

Britské teenagerky na cestě do Sýrie

Jedna z trojice dívek ze školy v Bethalu byla v kontaktu s další podobně starou dívkou z jejich školy, která podle policie odcestovala do Sýrie už loni v prosinci a s dvacetiletou Aksou Mahmoodovou, která do Sýrie odcestovala v listopadu 2013.

Britské úřady jsou kvůli případu kritizovány. Dívky odletěly bez problémů, i když Shamima použila pas své o dva roky starší setry. Turecko si stěžuje, že bylo o příletu trojice informováno pozdě.

„Samozřejmě, že Turecko na tom nenese žádnou vinu. Přijali jsme potřebná opatření, ale země jako je Británie s námi musí sdílet informace. Nemáme k dispozici žádný mechanismus, který by nám umožňoval číst myšlenky turistů,” uvedl turecký vicepremiér Bülent Arinç, podle AFP. Tvrdí, že Britové informovali Ankaru až tři dny po zmizení dívek, což britská policie popírá.

Britská policie se nařčením tureckých představitelů brání. Prý o všem dala vědět turecké ambasádě v Londýně hned den poté, co dívky zmizely. Nyní případ vyšetřují britští i turečtí policisté společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám