Hlavní obsah

Tři britské sestry i s devíti dětmi zřejmě zamířily mezi bojovníky Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská policie pátrá po třech sestrách a jejich devíti dětech, jejichž rodiny se obávají, že odcestovaly do Sýrie, aby se přidaly k příbuzným bojujícím v občanské válce.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Zdrcení manželé zmizelých žen na úterní tiskové konferenci

Článek

Trojici žen Khadiju (30), Sugru (34) a Zohru (33) Dawoodovy stejně jako devět jejich dětí ve věku od tří do 15 let úřady vyhlásily za nezvěstné před pěti dny. Konaly náboženskou pouť do Mediny v Saúdské Arábii, avšak tam se jejich stopa ztratila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přetrvává obava, že se pokusí kontaktovat svého bratra, který je podezřelý, že už dva roky bojuje v Sýrii na straně Islámského státu,“ řekl policejní zdroj.

Zřejmě už tam jsou

Brian Cartwright, právník manžela jedné z žen, předpokládá, že ženy ve skutečnosti mířily do Turecka a odtud do Sýrie. Manželé Khadiji a Sugry v úterý vystoupili na tiskové konferenci a přes média manželky vyzvali k návratu „do normálního života”. Oba se před kamerami hroutili a plakali.

„Manžely nezvěstných tato situace šokovala,“ řekla televizi Sky News Naz Shavová, zastupitelka v Bradfordu. Dodala, že vyšetřovatelé zjišťují důvody, proč se ženy rozhodly k takovému činu bez vědomí manželů.

Yorkshireská policie mezitím uvedla, že jedna z žen se rodině ozvala. „Jedna z nezvěstných zkontaktovala rodinu. Existuje náznak, že už překročili hranici do Sýrie, ale není to potvrzené,” uvedli vyšetřovatelé.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Britské úřady odhadují, že do Sýrie odcestovalo víc než 700 Britů, většina z nich se podle všeho přidala na stranu islamistů. „Bývají mezi nimi celé rodiny. Mezi lidmi zadrženými loni po návratu z konfliktních zón bylo 11 procent žen a 17 procent lidí do dvaceti let,“ sdělila BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám