Hlavní obsah

Česká diplomacie nabádá k opatrnosti v zahraničí

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští občané by se při cestách do zahraničí měli vyhýbat všem oblastem, v nichž působí Islámský stát. Zdůraznil to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na středeční tiskové konferenci věnované začátku letní turistické sezóny. Řekl, že ČR loni otevřela několik velvyslanectví a na dvě desítky honorárních konzulátů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Dovolená v cizině vyžaduje opatrnost. Ilustrační foto

Článek

Jako každý rok budou v létě fungovat konzulární jednatelství v Bulharsku (Burgas), Chorvatsku (Rijeka a Split) a ve Španělsku (Barcelona). Zastupitelské úřady především opatřují náhradní cestovní doklady. V jiných případech tísně pomáhají zejména s vyřizováním úředních záležitostí a formalit. Stejnou službu prokážou českým občanům (pokud v zemi není naše zastupitelství) úřady ostatních států EU.

Zatímco u nás se výše správních poplatků pohybuje ve stovkách korun, jinde jsou obvyklejší tisíce a to platí i na zastupitelských úřadech. Do všech států, které jsou součástí schengenského prostoru, a také do zemí Balkánského poloostrova můžeme cestovat bez víz a s občanským průkazem.

Vlastní doklad musejí mít i děti. Ředitel odboru konzulárních činností Michal Král připomněl, že ani děti nepotřebují vždy pas, od ledna 2012 mohou rodiče požádat o občanský průkaz i pro své děti mladší 15 let.

Násilí přibývá

Zástupce ministerského náměstka pro právní a konzulární záležitosti Jaroslav Horák upozornil, že cestovatelé dosud málo využívají systém Drozd. Jde o internetovou registraci určenou především pro individuální cestovatele směřující do vzdálenějších zemí.

V případě zhoršení situace, při živelní katastrofě či při jiných problémech systém varuje všechny ty, kteří se v ohrožených místech pohybují.

Zatímco ve většině kategorií konzulárních případů ubývá, náhradních dokladů se vystavuje každým rokem více (loni 3266) a zejména je alarmující, že roste počet násilných trestných činů (loni 1469).

Reklama

Výběr článků

Načítám