Hlavní obsah

To nebyla náhoda. Šéf NATO vysvětlení Ruska o přeletu nad Tureckem nevěří

Brusel
Aktualizováno

Víkendové narušení tureckého vzdušného prostoru ruskými letadly „nevypadá“ jako náhoda. Na tiskové konferenci to v úterý prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský pilot v Sýrii

Článek

„Tohle je přesně to, čeho jsme se obávali – že bude docházet k nehodám, incidentům,“ řekl Stoltenberg.

Moskva podle NATO neposkytla žádné „skutečné vysvětlení“ dvou víkendových průletů ruských strojů tureckým vzdušným prostorem, což je pro Alianci neakceptovatelné.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Rusové sice přiznali sobotní průlet stroje Su-30, tvrdí ale, že šlo o „navigační chybu, která trvala jen několik vteřin a byla způsobena „nepřízní počasí“.

Informace o průletu druhého stroje Moskva slibuje prošetřit. Ankara tvrdí, že v neděli na hlídkující letouny tureckého letectva dorážel ruský bitevník Mig-29.

NATO zneužilo situace, brání se Moskva

Rusové s kritikou nesouhlasí.

„Máme dojem, že incident se vzdušným prostranstvím Turecka byl využit k tomu, aby se NATO jako organizace zapojila do Západem rozpoutané informační kampaně, překrucující a komolící cíle operace ruských vzdušných sil v Sýrii,“ řekl agentuře TASS ruský velvyslanec u NATO Alexandr Gruško.

Na koho Rusové útočí 

Ruské vojenské letectvo od středy minulého týdne operuje v Sýrii, kde podniká nálety na ozbrojence bojující proti jednotkám prezidenta Bašára Asada.

NATO vyjádřilo nad ruskou vojenskou přítomností v oblasti „hluboké znepokojení“ a dodalo, že může nadále vyostřit vztahy Ruska s Aliancí.

Zatímco Rusko tvrdí, že své nálety cílí především na pozice bojovníků Islámského státu, Západ poukazuje na to, že Moskva chce zlikvidovat jím podporovanou opozici bojující s Asadovou armádou.

Syrská televize v úterý informovala, že Ruské letectvo pokračovalo bombardováním pozice radikálů z Islámského státu ve městě Palmýra a jeho okolí a v provincii Haláb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám