Hlavní obsah

Moskva pomocí Asadovi převzala odpovědnost, tvrdí ruský tisk

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Boj s Islámským státem (IS) nebude pro Rusko procházkou růžovým sadem, shodují se média. Ruský politolog Gleb Kuzněcov na stránkách webu Lenta.ru podotkl, že samotné letecké údery situaci v regionu nemohou vyřešit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky ruského útoku ve vesnici poblíž Damašku

Článek

„Irák a Sýrie teď v podobě, na jakou jsme zvyklí, neexistují. Obnovit je může jen úspěšná pozemní operace proti IS uskutečněná silami, které jsou pro tento v podstatě náboženský konflikt cizí,“ uvádí.

„Když se Rusko rozhodlo oficiálně vojensky pomoci Asadovi, chtě nechtě na sebe vzalo odpovědnost i za politické řešení situace v regionu. Neochota účastnit se významnými silami pozemní operace a prostředky by měla Rusko přimět hledat politické řešení problému,“ napsal. Pomoc Asadovi může stabilizovat režim, ne ale ukončit válku. „Rusko nyní opouští pohodlnou pozici vnějšího kritika Západu a stává se otevřeným účastníkem bojových akcí,“ uzavřel expert.

Vojenská akce v Sýrii může být pro Moskvu nebezpečnější než konflikt na Ukrajině. V komentáři pro německý server Deutsche Welle (DW) to napsal ruský novinář Konstantin Eggert, podle něhož je hlavním motivem útoků pomoc Asadovovi. „Pro Vladimira Putina je to otázka principu. V jeho očích je syrský diktátor obětí západní politiky výměny nepohodlných režimů,“ míní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské nálety na provincii DamašekVideo: Reuters

Významným je podle něj také vzkaz ruským spojencům, že zatímco Američané své chráněnce – jako třeba egyptského exprezidenta Husního Mubaraka – nechají padnout, Rusko se za ně postaví i vojensky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám