Hlavní obsah

Terorista z Minsku klidně přihlížel masakru

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Muž odkládá těžkou černou tašku s bombou pod lavičku na nástupišti, odchází klidně stranou a čeká. Ve chvíli, kdy se z vagónů soupravy vyvalily davy lidí, odpaluje rádiovým signálem nálož. Tak vypadal nejhorší teroristický útok v běloruských dějinách na autentických záběrech, které ve čtvrtek novinářům ukázal náměstek generálního prokurátora Andrej Šved.

Článek

V souvislosti s atentátem již bylo zatčeno pět lidí, ve vazbě ale zůstává jen údajný přímý pachatel (25) a další osoba, která mu v zločinu měla přímo pomáhat. Podle některých zdrojů jde o jeho přítelkyni. Zatčení jsou dosud netrestaní, je jim do 30 let. Jaký motiv je k hrůznému činu vedl, Šved zatím s ohledem na probíhající vyšetřování odmítl sdělit.

Foto: Reuters

Muž v minském metru s kufrem, v němž má výbušninu.

Prezident Alexandr Lukašenko už ve čtvrtek upozornil, že pachatelé jsou „obyčejní lidé“, kteří „pracovali v kolektivech“. Přesto si nikdo nevšiml, co chystají, podivil se. „Tihle ničemové pracovali v konkrétních pracovních kolektivech. Jeden jako soustružník, jiný jako elektrikář,“ naznačil.

Nálož pořídili na internetu

Samotná bomba byla vyrobena mimo Minsk, přesné místo ale úřady tají. Výbušninu o síle odpovídající pěti až sedmi kilogramů trinitrotoluenu prý pachatelé pořídili přes internet.

Šéf běloruské tajné služby KGB Vadim Zajcev uvedl, že trhavina je zcela jedinečná a nemá ve světě obdobu, což budí „ohromný zájem“ zahraničních expertů.

Šved znovu varoval, že šíření nepodložených informací kolem případu se bude vyšetřovat.

„Všechny, kdo šíří paniku, dezinformace a nevěrohodné informace, budeme předvolávat a některé vyslýchat,“ pohrozil. Opozice se proto obává, že Lukašenkův režim útoku využije k dalšímu utahování šroubů a k nátlaku na opozici.

Počet obětí atentátu vzrostl na 13, když zemřel už druhý z vážně zraněných. V nemocnicích zůstává 161 zraněných, stav 21 je vážný, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Při výbuchu v metru zemřelo v Minsku 11 lidí

Stanicí metra Okťabrskaja v běloruském Minsku otřásl v pondělí navečer mohutný výbuch. Vyžádal si nejméně jedenáct mrtvých a sto zraněných, prohlásil podle...

Výběr článků

Načítám