Hlavní obsah

Srbsko přijalo dva vězně z americké věznice Guantánamo

Guantánamo

Srbsko přijalo dva vězně z americké vojenské základny Guantánamo na Kubě, kde Spojené státy zadržují podezřelé z terorismu. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí s tím, že v zařízení nyní zůstává 76 vězňů. Bělehrad se rozhodl převzít zadržované z Guantánama vůbec poprvé, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Bob Strong/Files, Reuters

Vchod do Tábora 6 americké věznice Guantánamo na Kubě.

Článek

Spojené státy se podle nejmenovaného amerického představitele dohodly se Srbskem na tom, že se tato balkánská země postará o Jemence Mansúra Ahmada Saada Dajfího a Tádžika Muhammada Davlatova.

V neděli americké ministerstvo obrany uvedlo, že dalšího Jemence převzala Itálie.

Věznici Američané zřídili na své základně před 14 lety pro lidi zajaté v zahraničí po teroristických útocích na USA z 11. září 2001. Podle amerických úřadů má být většina vězňů v příštích týdnech a měsících odvezena, skoro tři desítky z nich do jiných zemí.

Zůstane pouze skupina mužů obviněných nebo usvědčených z válečných zločinů nebo považovaných za příliš nebezpečné na to, aby byli propuštěni.

Nesplněný Obamův slib

V určitou dobu bylo na Guantánamu až 680 vězňů. Když nynější prezident Barack Obama nastoupil v roce 2009 do funkce, bylo jich tam 242. Obama tehdy zamýšlel věznici do roka zrušit. [celá zpráva]

Letos v únoru předložil plán na úplné uzavření věznice, proti tomu se ale postavili mnozí republikánští i někteří demokratičtí zákonodárci.

Související témata

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Harmonogram předpokládá převoz několika desítek vězňů do zařízení s maximální ostrahou v USA, nutný k tomu je ale souhlas Kongresu, protože americké zákony takové přesuny neumožňují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám