Hlavní obsah

Srbsko a Kosovo obnovily jednání o normalizaci vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholní představitelé Srbska a Kosova obnovili rozhovory o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti se spojili prostřednictvím videokonference pod záštitou šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella. Následovat by mělo setkání tváří v tvář, podle agentury AP pravděpodobně ve čtvrtek v Bruselu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučič

Článek

Dialog mezi Bělehradem a Prištinou je zamrzlý od listopadu 2018. Obě země navazují kontakt 20 let poté, co Bělehrad vyslal do Kosova, které tehdy bylo součástí zbytkové Jugoslávie, své vojáky, aby potlačili separatistické povstání kosovských Albánců. Kosovo v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO.

Srbsko svou někdejší provincii dosud neuznalo jako samostatný stát.

Kvůli obžalobě Thaçiho padlo jednání Kosova se Srbskem

Svět

Borrell v prohlášení k obnovení rozhovorů řekl, že dosažení dohody o normalizaci vztahů je „zásadní pro lepší budoucnost pro lid Kosova a Srbska” a také pro perspektivu jejich začlenění do evropských struktur a pro bezpečnost a stabilitu regionu.

„Tyto rozhovory budou vyžadovat politickou odvahu z obou stran. Budou vyžadovat odhodlání a zapojení v duchu kompromisu a pragmatismu,” zdůraznil Borrell. „Není to jednoduchý proces, nikdy nebyl, ale je naléhavě nutné usilovat o mír a prosperitu v zájmu společné budoucnosti,” řekl šéf unijní diplomacie.

Protesty v Bělehradě pokračovaly druhou noc. Na sociálních sítích se šíří drsné záběry

Evropa

V pátek Vučić a Hoti potvrdili trvání na svých pozicích. Vučić řekl, že by bylo nesmyslné, kdyby se jednání soustředila na otázku uznání Kosova. Hoti naopak zdůraznil, že „vzájemné uznání” obou zemí je jedinou cestou, jak vztahy normalizovat.

Jednání, bez nichž podle EU tyto země nemohou aspirovat na členství v bloku, započala v březnu roku 2011 a vzešlo z nich na 30 smluv, které však většinou nebyly dodržovány.

Srbsko neobětuje Kosovo výměnou za členství v EU, tvrdí prezident Vučić

Evropa

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová v pátek oznámili, že Vučić a Hoti „souhlasili s obnovením dialogu” a „prohloubením spolupráce” v různých oblastech v zájmu obnovení důvěry.

Nezávislost Kosova uznala zhruba polovina členských států OSN, mezi nimiž je vedle USA i většina zemí EU včetně Česka. Na druhé straně odmítavý postoj Srbska podporují například Rusko, Čína, Indie a Izrael. Uznání se Priština zatím nedočkala ani od pěti členů EU - vedle Slovenska a Španělska k nim patří Kypr, Rumunsko a Řecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám