Hlavní obsah

Srb dostal v Bosně 20 let za upálení 57 lidí během války

– Sarajevo

Bosenský soud poslal ve středu na 20 let za mříže bosenského Srba Radomira Šušnjara za účast na operaci, při níž bylo během války v Bosně (1992 až 1995) upáleno 57 lidí včetně dvou dětí. Informovala o tom agentura AP. Soudní proces se odehrál poté, co Šušnjara loni vydala do Bosny Francie, kde muž dlouhodobě žil.

Foto: Profimedia.cz

Bosňáci ve Višegradu si připomínají upálené.

Článek

Šušnjar podle obžaloby spolu s několika dalšími srbskými vojáky a příslušníky polovojenských sil ve městě Višegrad na východě Bosny na začátku války v roce 1992 zavřel 57 bosenských muslimů včetně žen, dětí a starců do domu, který pak podpálili s pomocí výbušnin a hořlavin. Na dům poté podle prokuratury Srbové začali střílet, aby civilistům zabránili v útěku.

Za stejné zločiny byli už v roce 2012 Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsouzeni dva bosenští Srbové. Bratranci Milan a Sredoje Lukičovi dostali v prvním případě doživotí a ve druhém 27 let za mřížemi. Jejich vydání se vleklo, protože žili v Argentině.

Výbor OSN nařídil Bosně odškodnit válečné oběti sexuálního násilí

Evropa

Šušnjar žil ve Francii mnoho let, než byl vypátrán. Bosna ho předloni v říjnu obžalovala z válečných zločinů a požádala o jeho vydání.

Válka v Bosně a Hercegovině v letech 1992 až 1995 si vyžádala kolem 100 tisíc mrtvých. Podle bosenského úřadu pro nezvěstné osoby síly bosenských Srbů od dubna do června 1992 ve Višegradu a jeho okolí povraždily 1500 civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám