Hlavní obsah

Výbor OSN nařídil Bosně odškodnit válečné oběti sexuálního násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSN nařídila Bosně a Hercegovině odškodnit ženy, které byly znásilněny během války v 90. letech a nedostaly kompenzaci od pachatelů. Je to první rozhodnutí Výboru OSN proti mučení, které se vztahuje k žalobě od oběti sexuálního násilí, připomíná agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Budova OSN v New Yorku

Článek

Žalobu k OSN podala s pomocí nevládní organizace Trial International bosenská muslimka, kterou v roce 1993 znásilnil bosenskosrbský voják. Ten byl za svůj skutek odsouzen a dostal nařízeno zaplatit odškodnění 15 tisíc eur (388 tisíc korun). Muž nic nezaplatí, údajně neměl peníze.

Žena proto podala žalobu k OSN na bosenský stát, který podle ní má v takovém případě na základě Úmluvy OSN proti mučení povinnost uhradit odškodnění obětem sexuálního násilí za pachatele.

Výbor se přiklonil k argumentaci bosenské ženy a nařídil, aby byla odškodněna, byla jí poskytnuta vhodná zdravotní a psychologická péče a aby se jí stát veřejně omluvil. Navíc výbor nařídil, aby Bosna vytvořila trvalý mechanismus odškodňování obětí sexuálního násilí, které dosud žádnou kompenzaci od pachatelů neobdržely.

Podle údajů OSN bylo za války v Bosně v letech 1992 až 1995 vystaveno sexuálnímu násilí nejméně 20 tisíc žen. V bojích zemřelo na 100 tisíc lidí.

Výbor rovněž zamítl praxi bosenského soudnictví, které označuje činy sexuálního násilí za války v 90. letech za příliš staré na to, aby mohly být stíhány. Podle OSN uplatňování promlčecích lhůt není s ohledem na trvalá traumata u obětí násilí tohoto typu přípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám