Hlavní obsah

Spor o transgender. Britský soud zrušil omezení podávání blokátorů puberty dětem

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský odvolací soud v pátek zrušil rozhodnutí tribunálu nižší instance a rozhodl o tom, že lékaři mohou předepisovat léky blokující pubertu dětem mladším 16 let, a to i bez souhlasu rodičů. Děti mladší 16 let jsou podle soudu dostatečně vyzrálí na to, aby poskytli informovaný souhlas s předepsanými léky.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřiadvacetiletá Keira Bellová je rozhodnutím odvolacího soudu zklamaná

Článek

Stejnou argumentaci dříve použil vrchní soud, podle jeho rozhodnutí ale naopak tyto děti, které zvažují úpravu pohlaví, nejsou schopny informovaný souhlas dát.

Celý případ se v Británii řeší téměř rok. Vrchní soud se zabýval žalobou nyní 24leté Keiry Bellové, která preparáty blokující pubertu začala brát v 16 letech.

Bellová žalovala kliniku Tavistock a nadaci Portman NHS, kteří tranzici dětí v Británií provádí. Argumentaci zakládala na tom, že nevěděla, co dělá a lékaři jí měli více oponovat.

Soud zablokoval zákaz, jenž v Arkansasu znemožní změny pohlaví nezletilým

Amerika

Vrchní soud tehdy uvedl, že je nepravděpodobné, aby děti mladší 13 let byly schopny poskytnout informovaný souhlas a děti ve věku 14 a 15 let podle něj nejsou schopné porozumět dlouhodobým rizikům a následkům, které léky blokující pubertu přináší.

Odvolací soud dal ale za pravdu klinice Tavistock. „Jsme si vědomi obtíží a složitostí tohoto problému, ale lékaři kliniky by měli důvěřovat svému úsudku a také vědět, jak důležité je získat informovaný souhlas,“ uvedli soudci v rozhodnutí.

„Rozsudek potvrzuje, že je na lékařích, nikoli na soudcích, aby rozhodovali o způsobilosti dětí mladších 16 let souhlasit s léčbou,“ uvedla klinika Tavistock.

Bellová uvedla, že je rozhodnutím odvolacího soudu zklamaná a bude žádat o dovolání k nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám