Hlavní obsah

Soud zablokoval zákaz, jenž v Arkansasu znemožní změny pohlaví nezletilým

Washington

Federální soud ve středu dočasně zablokoval zákaz ve státě Arkansas, jenž znemožní nezletilým transgenderovým lidem podstupovat hormonální terapii či lékařské zákroky za účelem fyzické změny pohlaví. Jde o předběžné opatření, zatímco pokračuje soudní proces, jenž se případem zabývá, informovaly agentury Reuters a AP.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka transgender

Článek

Arkansas se stal v dubnu prvním americkým státem, jenž tyto lékařské procedury u mladistvých zakázal, zákon má začít platit od 28. července. Právní normu v květnu soudně napadla Americká unie občanských práv (ACLU), která tak učinila jménem čtyř nezletilých, jejich rodin a dvou lékařů. Organizace ve své žalobě tvrdí, že zákaz by vážně poškodil transgenderovou mládež a porušil její ústavní práva, píše AP.

Právní zástupci ACLU uvedli, že zákaz nutí některé rodiny uvažovat o tom, že se odstěhují do jiných států, kde je tato zdravotní péče legální.

„Znemožnění této péče v jejím průběhu pacientům, nebo nezletilým, by napáchalo nenapravitelné škody,” konstatoval soudce James Moody, jenž se podle AP domnívá, že žalující strana se svou námitkou pravděpodobně uspěje. Generální prokurátorka státu Arkansas Leslie Rutledgeová prohlásila, že se odvolá u vyšší soudní instance.

Republikány ovládaný arkansaský parlament v dubnu přehlasoval veto guvernéra Asy Hutchinsona, jenž zákaz odmítl podepsat po stížnostech lékařů, rodičů i sociálních pracovníků. Podle nich norma uškodí skupině lidí, u kterých už tak panuje vysoké riziko depresí a sebevražd oproti většinové populaci. Podle řady expertů přitom dokáže podobná léčba u některých mladých lidí výrazně prospět jejich duševnímu zdraví, a tím jim i v některých případech zachránit život.

Může na pány. Transgenderový student v USA vyhrál soud

Zahraniční

Transgenderová dívka může soutěžit s dívkami

V jiném případě americký federální soud ve středu rozhodl, že jedenáctiletá transgenderová dívka ve státě Západní Virginie se může účastnit dívčích atletických závodů. Rovněž on tak učinil skrze předběžné opatření. V dubnu podepsaný zákon – zakazující transgenderovým lidem účastnit se v ženském sportu školních závodů – podle něj porušil dívčina práva na rovné zacházení, které jí zaručuje americká ústava.

Arkansas schválil téměř úplný zákaz potratů

Amerika

Obě soudní rozhodnutí jsou významnými vítězstvími pro obhájce práv sexuálních menšin (LGBT) během vlny restrikcí dotýkajících se transgenderových osob, které schválili republikánští zákonodárci v některých amerických státech. Guvernér Tennessee podle ní v květnu podepsal podobný zákon, jako schválil parlament o měsíc dříve v Arkansasu. Západní Virginie pak patří mezi nejméně sedm amerických států, které schválily obdobná omezení pro transgenderové sportovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám