Hlavní obsah

Španělsko poskytne 10 tisíc na kulturní aktivity všem 18letým

– Madrid

Španělsko chce pomoci mladým znovu nastartovat koronavirem sužovaný kulturní sektor. Vláda premiéra Pedra Sáncheze tak slíbila od roku 2022 všem mladistvým, kteří dovrší 18 let, 400 eur (10 160 korun), které ale musí utratit za kulturní aktivity. Mezi ty se nebudou počítat oblíbené býčí zápasy, uvedl deník El País.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský premiér Pedro Sánchez

Článek

„Peníze mohou využít na nákup knih, výstavy, kina, divadla, tanec či hudbu,“ uvedl Sánchez na slovinském hradě Brdo, kde se účastnil neformálního summitu EU.

Bonus se bude vztahovat pouze na mladistvé, kteří v příštím roce dovrší 18 let. Jedná se o necelý půl milion lidí. Vláda počítá s tím, že na tento bonus alokuje přibližně 200 milionů eur (bezmála 5,1 miliardy korun).

Zkrátka ale nepřijdou ani další Španělé. Už dříve Sánchezova vláda prosadila bonus ve výši 250 eur (6350 korun) měsíčně na nájem pro všechny osoby ve věku od 18 do 35 let, kteří ročně vydělají méně než 23 750 eur (zhruba 600 tisíc korun).

La Graciosa: Na kole po nejmenším obydleném Kanárském ostrově

Cestování

Cílem bonusu je, aby měli mladí lidé možnost odstěhovat se od rodičů. Oba bonusy označil Sánchez za soudržnou politiku na podporu této generace.

„Stručně řečeno chceme pokračovat v ochraně mladých lidí a poskytovat jim větší pomoc při emancipaci. Abychom mohli pomáhat, musíme také podat ruku tak důležitému odvětví, jakým je kultura, ke které chceme mladší lidi přivést,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám