Hlavní obsah

La Graciosa: Na kole po nejmenším obydleném Kanárském ostrově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řeknou Kanáry, většině lidí vytanou na mysli dva nejnavštěvovanější ostrovy Tenerife a Gran Canaria. Někteří si možná vzpomenou i na Lanzarote a Fuerteventuru, ale názvy těch menších si už vybaví málokdo. Dvojnásob to platí o La Graciose, která byla jedním z hlavních Kanárských ostrovů vyhlášena teprve před třemi lety. Nejsou na ní sice silnice, ale po prašných cestách ji celkem pohodlně projedete na kole.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Jízdní kolo je vhodným prostředkem k probádání ostrova. V pozadí policejní stanice v hlavním městě Caleta de Sebo.

Článek

Ještě před nedávnem bylo hlavních Kanárských ostrovů oficiálně sedm – kromě výše zmíněných se k nim řadily ještě La Gomera, La Palma a El Hierro.

Od 26. června 2018 se jejich počet ale navýšil. Přibyla k nim La Graciosa, která byla do té doby považována za ostrůvek, nikoliv za právoplatný Kanárský ostrov.

Místní chtěli ochránit přírodu

„Na konci 80. let minulého století jsme byli zahlceni turisty. A o deset let později zdejší přírodu hodně poničila neregulovaná výstavba. Museli jsme začít regulovat škodlivé vedlejší účinky cestovního ruchu a rozvíjet status ostrova jako přírodního parku. Nic z toho ale nebylo v našich kompetencích. Abychom o těchto věcech mohli sami rozhodovat, museli jsme se stát oficiálním ostrovem,“ vysvětlil serveru Hello Canary Islands Miguel Ángel Páez, aktivista, jenž stál u zrodu zapsání La Graciosy mezi hlavní ostrovy.

La Graciosa se oficiálně stal osmým z Kanárských ostrovů

Cestování

„Začal jsem úplně sám. Nejprve s peticí, následně jsem přesvědčil místní obyvatele, aby se do této šílené myšlenky také zapojili,“ vylíčil Páez.

Ještě v roce 2013 byla jeho iniciativa mezi obyvateli ostrova považována za vtip. Ctižádostivý Páez však postupně sesbíral 11 tisíc podpisů, díky nimž se o budoucnosti La Graciosy začalo mluvit i ve španělské vládě.

A dnes mají místní osud ostrova alespoň částečně ve vlastních rukou – správně La Graciosa zčásti stále zůstává pod sousedním Lanzarote.

Dobrodružná plavba lodí

Pokud se rozhodnete, že ostrov navštívíte, budete muset nejprve dorazit na Lanzarote, konkrétně do městečka Órzola na severu ostrova, a následně využít jednu ze dvou lodních společností (Líneas Marítimas Romero a Biosfera Express), které zde denně operují.

Za jednu cestu utratíte standardně 14 eur (zhruba 350 korun).

Foto: Martin Vlk, Novinky

Hlavní město La Graciosy, Caleta de Sebo

Cesta dlouhá zhruba tři námořní míle (šest kilometrů) trvá asi 25 minut. Ačkoliv se nejedná o dlouhou dobu, loď zde obvykle překonává relativně velké vlny, a tak se připravte na docela dobrodružnou plavbu.

Své o tom ví Luis Romero, jeden z nynějších kapitánů a ze třetí generace rodiny, která plavby mezi Lanzarote a La Graciosou v 60. letech minulého století započala.

„Když jsou vlny vyšší než šest metrů, nemůžeme vyplout,“ svěřil se serveru Hello Canary Islands s tím, že se to ale až tak často nestává.

Čeští digitální nomádi utekli před pandemií na Kanárské ostrovy

Cestování

Luisův dědeček mezi ostrovy doručoval poštu a občas i hrstku pasažérů. Na Lanzarote dokonce dopravoval mrtvá těla, neboť na La Graciose nebyl hřbitov a jiná loď mezi ostrovy neoperovala.

„Nikdy se nevzdávej plachtění, jednou to bude tvoje budoucnost,“ říkával prý před lety Luisovi dědeček a měl pravdu. Dnes stejné povolání – ač ne s plachetnicí – vykonává nejenom Luis, ale i jeho syn.

Kde jsou silnice?

Prvním kontaktem na ostrově pro vás bude městečko Caleta de Sebo. Ačkoliv jde o hlavní město ostrova, zázraky tu nečekejte. Ostrov má pouze 730 registrovaných obyvatel a kromě zmíněné Calety de Sebo a obce Pedro Barba byste tu jiné osídlení hledali marně.

V přístavním městečku se nachází jedna škola, kterou podle serveru Visit La Graciosa navštěvuje takřka 60 dětí ve věku od tří do 16 let. Dále je tu lékařská ordinace, banka, kostel, policejní stanice, pekárna, dva supermarkety, obchod s potravinami, několik restaurací a kaváren, železářství, řeznictví a rybí trh.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Cesty jsou v některých pasážích pro jízdu na kole náročné. K dopravě po ostrově ale můžete využít i zdejších taxi služeb.

Co naopak na celém ostrově nenajdete, jsou asfaltové cesty. La Graciosa je totiž od roku 1986 součástí přírodního parku Chinijo Archipelago – souostroví, do něhož se řadí ještě ostrůvky Montaña Clara, Alegranza, Roque del Este a Roque del Oeste.

Motorová vozidla jsou tady právě z důvodů ochrany přírody zakázána, výjimku mají pouze licencované džípy pro účely taxi služeb.

Skvělá pohoda

Pokud nemáte zájem utrácet za taxi a chcete atmosféru ostrova nasát o něco intenzivněji, můžete ho projít křížem krážem pěšky či projet na bicyklu. Rozloha La Graciosy totiž činí pouhých 29 kilometrů čtverečních, přičemž na délku měří zhruba osm kilometrů a na šířku čtyři.

V Caleta de Sebo najdete hned několik půjčoven, kde vám horské kolo i s košíkem a přilbou, která se tu s ohledem na kvalitu cest může hodit, půjčí od 10 eur (přes 250 korun) na celý den.

„Kolo vždycky někde opřete, na loď s ním stejně nikoho nepustí, takže vám ho nikdo neukradne,“ dostávám odpověď na otázku, zda v rámci zapůjčení dostanu také zámek.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Na zdejších plážích dost možná nepotkáte ani živáčka (Playa de Las Conchas).

Pohoda, která z místních sálá, je nakažlivá. Právě zdejší klid je jedním z důvodů, proč stojí za to La Graciosu navštívit.

Oraz od civilizovaného světa si můžete dát třeba na jedné z místních pláží. Ať už zvolíte jakoukoliv z trojice těch nejvyhlášenějších – Playa de Las Conchas, Playa de La Cocina, Playa Francesa – či jakoukoliv jinou, chybu neuděláte. Všechny oplývají azurovou vodou a ani jedna s největší pravděpodobností nebude přeplněná lidmi.

Místo pro citlivé cestovatele

V případě, že byste chtěli na La Graciose strávit nějakou tu noc a jste zvyklí na all inclusive, čeká vás zklamání – hotely tady rovněž nenajdete. Jedinou možností je ubytování ve zdejších apartmánech, kterých tu je zhruba pět desítek. Ceny ale nejsou nejnižší a rezervaci je třeba učinit s dostatečným časovým předstihem. Řada lidí tak raději volí kemp na pláži El Salado, který je zcela zdarma.

Jak už jste asi pochopili, La Graciosa není pro každého. Jak tvrdí zdejší zástupci cestovního ruchu, jde o „ostrov pro výjimečné a citlivé cestovatele, kteří umí docenit přírodu, ticho a krásu“.

Turistů sem v minulosti proudilo zhruba 25 tisíc ročně. Kolik to bude poté, co se místo stalo oficiálním Kanárským ostrovem, je prozatím s ohledem na koronavirovou pandemii a nedostupnost dat otázkou.

Kanárská palírna rumu se těší více než stoleté tradici, navštívil ji i král

Muži

Paradoxně ale právě nový status ostrova, po němž se volalo v zájmu ochrany zdejší přírody a regulace cestovního ruchu, a s ním spojená mediální pozornost může přilákat ještě větší množství lidí. A z toho mají místní – ačkoliv kromě rybaření žijí převážně právě z cestovního ruchu – celkem oprávněný strach.

Když už se tedy na La Graciosu, jejíž název ve španělštině znamená „půvabná“, vydáte, zkuste při návštěvě přistupovat s maximálním respektem ke zdejším lidem a přírodě. Ať její půvab jen tak nevyprchá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám