Hlavní obsah

Španělé zachránili u Libye přes 600 migrantů, další byli na moři oloupeni

– Madrid • Aktualizováno

Španělská loď Canarias zachránila v sobotu ráno ve Středozemním moři 651 migrantů, kteří se pokoušeli dostat k evropským břehům. Informovalo o tom španělské ministerstvo obrany. Jinou skupinu 130 migrantů plujících na člunu do Evropy oloupili ve Středozemním moři. Kromě cenností jim vzali i lodní motor, oznámila agentura AFP s odvoláním na libyjské námořnictvo.

Foto: Frontex

Záchrana uprchlíků ve Středozemním moři

Článek

Posádka španělské lodi Canaris vyzvedla migranty poblíž libyjských břehů. Pluli na plavidle, které nezaručovalo bezpečnou cestu přes moře. Záchranná akce se uskutečnila během časných ranních hodin za naprosté tmy.

Zachránění lidé pocházeli z různých zemí subsaharské Afriky, pro které je Libye nejčastějším nástupním místem k plavbám do Evropy. Loď Canarias působí v rámci mezinárodní mise tři měsíce a zachránila již bezmála 2000 lidí.

Libyjská pobřežní stráž v sobotu zachránila 168 migrantů, jejichž plavidlo bylo volně unášeno u pobřeží na úrovni Tripolisu. Kvůli "nedostatku prostředků" se jí ale nepodařilo zachránit uprchlíky na dalším člunu. Ti museli být prostě "ponecháni osudu", řekl agentuře AFP člen pobřežní stráže Ašraf Badrí.

"Pobřežní stráž nebyla schopna uskutečnit dnes druhou záchrannou operaci. Akce tohoto druhu vyžadují hodně času. Nemáme dostatek prostředků," řekl mluvčí libyjského námořnictva Ajúb Kásim. Kritizoval v této souvislosti úlohu mezinárodních humanitárních organizací, které se "spokojují s poskytováním pomoci migrantům po jejich záchraně".

Migrantům vzali i motor

Během pátku zachránili rybáři u města Zuárá celkem 371 migrantů, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (OIM). Mezi nimi bylo i 129 migrantů na palubě gumového člunu, které přepadli lupiči v rychlém člunu. Mezi okradenými uprchlíky bylo i 27 žen a dvě děti. Útočníci uprchlíky zanechali bez pomoci na moři, kde museli čekat několik hodin, než si jich všiml libyjský rybář, který upozornil pobřežní stráž.

Skupinu migrantů tvořili lidé ze subsaharské Afriky, hlavně z Gambie a Nigérie.

Za první tři měsíce letošního roku se z Libye do Itálie dostalo již více než 24 000 uprchlíků, vyplývá z údajů úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Reklama

Výběr článků

Načítám