Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v sobotu dopoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Jeden z domů v Kyjevě po bombardování, které spustila ruská armáda v pátek nad ránem.

Článek

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

11:59 - Ukrajinští záchranáři prohledávají společně s dobrovolníky trosky na Kyjevském předměstí Brovary, které zasáhly ruské rakety.

11:53 - V Praze se demonstruje před ruskou ambasádou. Střetli se tam odpůrci ruské invaze na Ukrajinu s příznivci Ruska. Potyčku řešila policie.

Demonstranti v Praze se střetli s příznivci Ruska

Stalo se

Střet před ruskou ambasádou v PrazeVideo: Novinky

11:44 - Rusko by mohlo v reakci na západní sankce zabrat majetek firem a občanů z USA, EU a dalších států, pohrozil místopředseda bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

11:38 - Ve Lvovské oblasti bylo ráno vysazeno asi 60 ruských výsadkářů. Po střetech s ukrajinskými silami se stáhli, informoval starosta Lvova.

11:36 - Místopředseda ruské bezpečnostní rady označil za nespravedlivé vyloučení Ruska z Rady Evropy. Rusko tak podle něj bude moci znovu zavést trest smrti

11:33 - Ukrajinský prezident Zelenskyj uvedl, že italský premiér Draghi během telefonátu podpořil odpojení Ruska od systému SWIFT. Itálie byla dosud proti.

11:24 - Slovensko daruje Ukrajině vojenský materiál v hodnotě 2,6 milionu eur (64 milionů korun) a materiál ze státních hmotných rezerv za 8,4 milionu eur (207 milionu korun). Schválila to slovenská vláda na svém sobotním mimořádném zasedání. O darování materiálu požádala Ukrajina.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Ludvík: Sankce chování Ruska nezmění, Západ Ukrajině moc nepomohl

Válka na Ukrajině

11:04 - Od začátku ruské invaze uprchlo z Ukrajiny tento týden podle UNHCR už přes 120 000 lidí. Z toho asi 100 000 do Polska, řekl náměstek polské vlády.

Z Ukrajiny uprchlo už přes 120 000 lidí

Evropa

10:48 - Prezident hokejového svazu Tomáš Král chce zrušit zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům. Rusové patrně nebudou pozváni ani na České hry. VÍCE ZDE.

10:47 - Polská fotbalová reprezentace nenastoupí kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu k březnovému utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Rusku. Na Twitteru to oznámil šéf polského svazu (PZPN) Cezary Kulesza. VÍCE ZDE.

10:44 - Zaměstnanci ukrajinského velvyslanectví v Moskvě se evakuují do Lotyšska, uvedla s odvoláním na lotyšské ministerstvo zahraničí agentura Reuters.

Rusové dosud neobsadili nic, co měli v plánu už první den, tvrdí Britové

Evropa

10:24 - Ruské síly nemají pod kontrolou město Melitopol na jihovýchodě Ukrajiny, jak tvrdí. Podle agentury Reuters to oznámilo britské ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozstřelený dům v KyjevěVideo: Reuters

10:20 - Polský premiér Mateusz Morawiecki a litevský prezident Gitanas Nauséda budou v sobotu Berlíně jednat s německým kancléřem Olafem Scholzem o sankcích proti Rusku.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k úplné izolaci Ruska, včetně embarga na nákup ruské ropy, informovala agentura Reuters.

V ulicích Kyjeva se bojuje, pod palbou je elektrárna

Zahraniční

10:19 - K dnešnímu ránu je na Ukrajině přes 3500 zemřelých Rusů a bezmála 200 zajatců. Sdělil to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, jehož cituje server Ukrajinska pravda. Dodal, že ukrajinské ozbrojené síly a další obranné složky mají kontrolu nad situací na celém ukrajinském území.

10:15 - Kypr už nebude blokovat odpojení Ruska od bankovního systému SWIFT, uvedl na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

10:10 - Ruský regulační úřad pro mediální komunikaci vyzval média, aby odstranila zprávy popisující útok na Ukrajinu jako „útok, invazi nebo vyhlášení války“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Narvané vlakové nádraží v KyjevěVideo: Reuters

9:50 - Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička bylo v noci na dnešek zraněno 35 lidí včetně dvou dětí. Podle agentury Reuters ale není jasné, zda se toto oznámení týká pouze civilistů.

Očima Saši Mitrofanova: Rusko válce jen bezmocně či lhostejně přihlíží

Podcasty a pořady

9:37 - Česko pošle na Ukrajinu zbraně v hodnotě 188 milionů korun. Půjde o kulomety, samopaly a odstřelovací pušky a munici k nim. V sobotu to schválila vláda a informovala o tom ministryně obrany Jana Černochová.

Česko posílá na Ukrajinu desetitisíce střelných zbraní

Evropa

9:26 - Ze dvou evakuačních vlaků, které ČD vypravily na polsko-ukrajinské pomezí, se vrací jen jeden a končit bude v Bohumíně. Druhý zatím zůstane na místě. Lidem na Ukrajině dělá problém se do Polska dostat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze čerpací stanice u ChersonuVideo: Reuters

9:23 - Ratingové agentury snižují hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny i Ruska. S srazila rating Ruské federace do neinvestičního pásma.

9:21 - Dvacet sedm států se v noci dohodlo, že pošlou na Ukrajinu zbraně. Jde především o munici, protitankové a protivzdušné střely a také zdravotnický materiál.

Česko posílá na Ukrajinu desetitisíce střelných zbraní

Evropa

8:32 - Ruské jednotky se u Kyjeva snaží ovládnout vodní elektrárnu, která leží na severním okraji metropole na Kyjevské přehradě. Agentura Interfax Ukrajina ráno uvedla, že elektrárna je stále pod kontrolou ukrajinské armády, ale má výpadky.

„Elektrárna ale zatím nefunguje, její personál se skrývá. Jakmile skončí boje v oblasti, technici se okamžitě budou snažit dodávky energie spotřebitelům obnovit,“ citují ukrajinská média ministerstvo energetiky. Informace jsou k sedmé hodině ranní.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dům v Kyjevě zasažený střelou

8:13 - Až tři roky vězení hrozí lidem, kteří na demonstracích nebo sociálních sítích schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska. Za současných okolností to totiž může být posuzováno jako trestný čin, uvedl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

7:55 - Střela zasáhla obytný dům v Kyjevě. Server Ukrajinska pravda zveřejnil fotografii výškové budovy a jejího poškození. Dům stojí na ulici Lobanovskyj.

Foto: Repro/Ukrajinskaja pravda

Obytná budova v Kyjevě údajně poškozená ruskou střelou.

Střela zasáhla obytný výškový dům v Kyjevě

Evropa

7:36 - Ruské nálety se podle ukrajinských médií snaží vyřadit elektrárnu v Kyjevě. Jsou slyšet výbuchy i střelba z automatických zbraní.

7:28 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj natočil další video z Kyjeva. Řekl v něm, že chce vyvrátit lživé informace, které se šíří o něm i vzdávající se ukrajinské armádě.

6:55 - Do Kyjeva míří ze severu konvoj asi stovky obrněných vozidel. Na Twitteru to uvedla běloruská stanice Nexta.

6:44 - Navzdory dlouhým bojům zůstává Vasylkiv i nadále pod kontrolou ukrajinských sil.

6:41 - K dnešnímu ránu bylo podle kanceláře ukrajinského prezidenta zabito 3,5 tisíce ruských vojáků a téměř 200 jich bylo zajato.

6:38 - Podle ukrajinských představitelů byly na Ukrajinu z Černého moře vypáleny řízené střely. Současně byly leteckými údery zasaženy oblasti u Sum, Poltavy a Mariupolu, informuje agentura Reuters.

6:35 - Uživatelé na sociální síti Telegram dostávají zprávy od falešného účtu vydávajícího se za prezidenta Volodymyra Zelenského, který je vyzývá, aby přestali s odporem.

6:22 - Nad Konotopem v Sumské oblasti přelétá ruské letadlo, informuje místní pobočka mediálního domu Suspilne.

6:18 - Šéf Chmelnické oblastní státní správy řekl, že v sobotu začnou kopat zákopy po celém území svého regionu.

6:10 - Agentura AP uvádí, že kyjevské úřady varují obyvatele, že v ulicích probíhají boje proti ruským jednotkám, a vyzývají lidi, aby vyhledali úkryt.

6:08 - Společnost Meta Platforms, která provozuje sociální síť Facebook, zakázala ruským státním médiím provozovat reklamu nebo vydělávat na její platformě kdekoli na světě.

6:00 - Média přináší informace o vyloďovací operaci a leteckých útocích ve městě Umaň, zhruba 210 km jižně od Kyjeva. Výbuchy zní také Charkovem.

5:53 - U kyjevského zoo, kde se v noci bojovalo, hoří. Ukazují to záběry, které publikovala stanice Nexta.

5:49 - Agentura AP napsala, jakými přesně slovy odmítl ukrajinský prezident výzvu americké vlády, aby se nechal evakuovat z Kyjeva: „Boj začíná. Potřebuji munici, ne odvoz.“

5:40 - Letecký poplach byl vyhlášen v několika dalších městech:Poplach při leteckém poplachu ve více městech: Lvov, Luck, Umaň, Vinnycja, Rovno. Lidé musí urychleně doběhnout do nejbližšího krytu.

5:33 - Ukrajinské pozemní síly oznámily, že při bojích u stanice Berestejská zničily dvě ruská auta, dva kamiony a jeden tank. Na místě už je údajně klid.

5:30 - V současnosti probíhají těžké boje ve městě Vasylkiv, které se nachází asi 30 kilometrů na jihozápad od Kyjeva. Ruské jednotky se snaží ovládnout tamní letiště.

5:22 - V Kyjevě aktuálně probíhají boje poblíž stanice metra Berestejská.

5:10 - Ruská armáda se přes noc nezmocnila žádného většího ukrajinského města, napsala na Twitteru stanice Nexta.

5:09 - Městem Luck, v západní části Ukrajiny, zní sirény.

5:03 - Po celé Ukrajině lidé zažívají problémy s internetovým připojením, informuje organizace Net Blocks.

4:51 - Ozbrojené síly Ukrajiny vytlačují sabotážní a průzkumné skupiny z Kyjeva. Boje neutichají. Informovala o tom na Facebooku místopředsedkyně Výboru Nejvyšší rady Ukrajiny pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajství Maryana Bezuglayová.

4:45 - Obranu hlavního města údajně osobní řídí prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje stanice Nexta. Stále se nachází v Kyjevě a nemá v úmyslu odejít. List Washington Post již předtím informoval, že Zelenskyj odmítl nabídku USA na evakuaci.

4:37 - „Zastavujeme protivníka, jak nejlépe umíme. Situace v Kyjevě je pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny a našich občanů,“ uvedl tajemník Rady bezpečnosti Oleksij Danilov.

Na Kyjev dopadají rakety, město zatím odolává

Válka na Ukrajině

4:15 - V Kyjevě uzavřeli stanici metra u Polytechnického institutu. Ukrajinská armáda také odrazila ruský útok na levém břehu Dněpru.

3:15 - Spojené státy jsou připraveny evakuovat z Kyjeva tamního prezidenta Volodymyra Zelenského, aby předešly tomu, že ho ruští vojáci zajmou, nebo zabijí. Informoval o tom deník Kyjev Independent. Zelenskyj ale zatím trvá na tom, že v hlavním městě zůstane do poslední chvíle.

2:50 - Zpravodajové zahraničních médií v Kyjevě informují o čím dál více případech dělostřelecké palby ve městě. Reportér deníku Kyiv Independent hlásí „extrémně tvrdé boje“ poblíž kyjevské zoologické zahrad. Novinářka deníku Washington Post zase prý slyší „desítky a desítky“ výbuchů.

2:45 - Kazachstán, jeden z nejbližších spojenců Ruska a jeho jižní soused, odmítl žádost o zapojení svých vojáků do ofenzivy na Ukrajině, informuje stanice NBC s odvoláním na své zdroje.

2:18 - Ruské jednotky ovládly město Melitopol na jihu Ukrajiny, tvrdí ruské ministerstvo obrany. I místní média potvrzují, že ruské jednotky jsou ve městě.

2:06 - Rusko při invazi nepostupuje tak rychle, jak očekávalo, a to i navzdory značné technické i lidské převaze. Roli v tom zřejmě hraje ukrajinská znalost ruské doktríny. Rusové už teď mají ztráty, které nečekali, uvedl Mike Martin z katedry válečných studií na King's College v Londýně.

1:50 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil s polským protějškem Andrzejem Dudou. Označil ho za „skutečného přítele Ukrajiny“.

00:12 - Rusko v Radě bezpečnosti OSN podle očekávání vetovalo návrh rezoluce kritizující ruskou invazi na Ukrajinu. Čína, Indie a Spojené arabské emiráty se zdržely hlasování. Zbývajících jedenáct členů RB OSN, tedy Spojené státy, Francie, Británie, Albánie, Brazílie, Gabon, Ghana, Irsko, Keňa, Mexiko a Norsko, předložený dokument podpořilo.

Souhrn dění na Ukrajině v pátek odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám