Hlavní obsah

Na Kyjev dopadají rakety, město zatím odolává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský Kyjev zažívá podle prezidenta Volodymyra Zelenského klíčovou noc, která rozhodne o osudu země. Na hlavní město byly vypáleny další ruské rakety. Městem se rozezněly alarmy, lidé se mají schovat v úkrytech. Obranu hlavního města údajně řídí sám prezident. Ten současně odmítl nabídku evakuace.

BEZ KOMENTÁŘE: KyjevVideo: Twitter @Militarylandnet

 
Článek

„Zastavujeme protivníka, jak nejlépe umíme. Situace v Kyjevě je pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny a našich občanů,“ uvedl tajemník Rady bezpečnosti Oleksij Danilov.

Podle posledních záběrů z Kyjeva je ve městě a jeho okolí slyšet řada silných výbuchů. Ukrajinská média už informují také o střelbě. „Extrémně tvrdý boj“ probíhal poblíž kyjevské zoo. Na kyjevské třídě Vítězství se objevily záběry hořících vozidel.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

V Kyjevě se v sobotu ráno bojuje

Nálety se Rusové snažili vyřadit z provozu tepelnou elektrárnu a také kasárna.

Ozbrojené síly Ukrajiny vytlačují sabotážní a průzkumné skupiny z Kyjeva. Boje neutichají. Informovala o tom na Facebooku místopředsedkyně Výboru Nejvyšší rady Ukrajiny pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajství Maryana Bezuglayová.

Zelenskyj potvrdil, že ruské jednotky se přibližují Kyjevu z východu a severu, kdy v průběhu pátku obsadily leteckou základnu v nedalekém Hostomelu.

V sobotu ráno informovala běloruská agentura Nexta, že do Kyjeva míří ze severu konvoj asi stovky obrněných vozidel.

Foto: Reuters

Kouř nad Kyjevem

Těžké boje se podle ukrajinské armády odehrávají ve městě Vasylkiv ležícím zhruba 18 kilometrů od Kyjeva. V kyjevské městské čtvrti Troješčina se pak Rusové pokouší vyřadit z provozu tepelnou elektrárnu, 60 sabotérů bylo podle Ukrajiny zadrženo.

Ukrajinská protivzdušná obrana ohlásila, že se podařilo sestřelit zhruba 40 kilometrů od Kyjeva nákladní letadlo Il-76 s ruskými výsadkáři a o několik hodin později další letadlo II-76, tentokrát 80 kilometrů od Kyjeva. Není známo, kolik výsadkářů celkem na palubě bylo.

„Dnešní noc bude nejtěžší, nesmíme přijít o hlavní město. Náš soupeř do toho dá všechno a my musíme vydržet,“ uvedl v krátkém proslovu Zelenskyj. Připomněl, že útokům nečelí jen Kyjev, ale také další ukrajinská města, jako Černigov nebo Charkov.

Byty v Kyjevě zničila rozstřelená raketa. Na místě natáčel korespondent Novinek

Zahraniční

Kyjevem se večer rozezněly alarmy, které obyvatele nabádají, aby se uchýlili do nejbližších úkrytů. V hlavním městě nadále po 22. hodině platí zákaz vycházení. Starosta města Vitalij Kličko situaci v Kyjevě označil za hrozivou.

Kličko připomněl, že ukrajinští vojáci hlídají mosty a všechny důležité vstupní body do města.

Rusové obkličují Kyjev ze všech stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám