Hlavní obsah

Česko posílá na Ukrajinu desetitisíce střelných zbraní

Aktualizováno

Česká republika pošle na Ukrajinu zbraně v hodnotě 188 milionů korun. Schválila to v sobotu vláda. Půjde o 30 000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, desítky odstřelovacích pušek a také milion kusů munice do těchto zbraní. Uvedla to v sobotu ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

TK ministyně obrany Jany Černochové Video: ČTK

 
Článek

Česko zajistí i dopravu zbraní na místo. „Cílem je dostat to tam v co nejkratším čase, přepravu zajistí resort obrany, Ukrajina si to převezme na dohodnutém místě,” řekla Černochová.

Současně Česko na Ukrajinu přepraví už dříve darované protitankové střely. Jedná se o i další pomoci. O nabídce zbraní jedná i ministerstvo vnitra a městské policie.

Polsko odvezlo munici na Ukrajinu, Česko ne. Nikdo si pro ni totiž nepřijel

Zahraniční

Ukrajině se rozhodlo pomoci celkem 27 zemí. Zástupci států se na tom dohodli na videokonferenci v pátek večer. Mezi zbraněmi má být munice, protitankové a protivzdušné střely a také zdravotnický materiál.

Očima Saši Mitrofanova: Rusko válce jen bezmocně či lhostejně přihlíží

Podcasty a pořady

Dárcovskou konferenci zorganizoval britský ministr obrany Ben Wallace. Mezi dárci jsou USA, evropské státy a země NATO, ale i nečlenské státy.

Podle informací britských médií se přidaly i země, které se předtím poslání zbraní bránily. Po eskalaci útoku ale rozhodnutí změnily.

Že jsou zbraně na cestě na Ukrajinu, uvedl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten mluvil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Střela zasáhla obytný výškový dům v Kyjevě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám