Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v neděli dopoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Účastníci si na demonstraci přinesli několikametrové vlajky, kterými vířili v davu.

Článek

12:59 - Vláda schválila dodávku zbraní Ukrajině za 400 milionů korun, řekla v České televizi ministryně obrany Jana Černochová. Složení dodávky neuvedla, nejde o lehké zbraně.

12:57 - První vlak, ve kterém ČR poslala zbraně na Ukrajinu, se vykládá na místě určení, uvedla armáda. Vlak ráno opustil Česko. Další souprava se chystá.

„První náklad předán, další budou následovat. Pistole, útočné pušky, kulomety, odstřelovací pušky, náboje do nich i dělostřelecká munice už mohou pomoct Ukrajincům bránit jejich zemi,“ uvedla armáda.

12:55 - Dominikánské náměstí v Brně zaplnili v poledne odpůrci ruské invaze na Ukrajinu. Na místě jsou asi 4000 lidí, další přicházejí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tisíce odpůrců se v neděli sešlo na Dominikánském náměstí v Brně, aby protestovali proti ruské invaze na Ukrajinu.

12:43 - Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně pozastavila všechny smlouvy o mezinárodní spolupráci a výměně studentů a zaměstnanců s ruskými subjekty.

12:39 - Ukrajinské síly opět plně kontrolují Charkov, druhé největší město v zemi, oznámily místní úřady. Do města ráno pronikla kolona ruských vozidel, její částečné zničení oznámily úřady již dříve.

11:33 - Stojíme na straně Ukrajiny a Ukrajinců a také Rusů, kteří nesouhlasí s Putinovým režimem, řekl německý kancléř Olaf Scholz. Víme, že takových Rusů je mnoho, dodal.

Německo začne mohutně zbrojit

Válka na Ukrajině

11:18 - Vláda na mimořádném jednání schválí další dodávku zbraní a vojenské techniky pro Ukrajinu, řekl v CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda schválila dodávku vojenského materiálu Ukrajině za 400 mil. Kč

Domácí

11:15 - Francouzská cizinecká legie umožní odcestovat svým ukrajinským vojákům zpět do vlasti i s plným vybavením. Uvedl to twitterový účet Visegrád 24. Francouzská cizinecká legie čítá okolo 9000 mužů, z toho 40 procent jsou vojáci pocházející ze střední a východní Evropy.

11:08 - Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil, že česká reprezentace v březnu v play off o MS nenastoupí do případného utkání proti Rusku.

11:02 - Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo o přibližně 4300 vojáků, 146 tanků, 27 letadel a 26 vrtulníků, tvrdí ukrajinská strana. Moskva tato čísla nezveřejňuje.

10:59 - „Evidujeme desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích, schvalující ruskou invazi a aktivity ruské armády. Internetové prostředí pečlivě monitorujeme,“ uvedla česká policie k dění na tuzemském internetu.

10:53 - Vrchní velitel ukrajinských sil Valerij Zalužnyj zveřejnil na sociálních sítích záběry zničení ruského konvoje v Chersonské oblasti pomocí bezpilotního letounu Bayraktar. „Vítejte v pekle,“ dodal Zalužnyj.

10:29 - Rumunsko pošle na Ukrajinu palivo, munici, vojenské vybavení a potraviny v přepočtu za 74 milionů korun, oznámil vládní mluvčí podle Reuters.

10:20 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zmínil Bratislavu jako jedno z míst pro možná diplomatická jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, píše agentura Unian.

Zelenskyj navrhl Rusům jednání třeba v Bratislavě

Válka na Ukrajině

10:11 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu, který je přístupný na sociálních sítích, vyzval svět, aby Rusko zbavil hlasovacího práva v Radě bezpečnosti OSN. Počínání Ruska, které ve čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu, je podle ukrajinského prezidenta na hraně genocidy. Moskva ještě zintenzivní své útoky na civilní cíle, počínání sousední země je nyní hlavně pomstou, míní Zelenskyj.

„Chystají se (Rusové) ještě více bombardovat naše ukrajinská města, chystají se ještě více zabíjet naše děti. To zlo, které postihlo naši zemi, musí být zničeno,“ zdůraznil prezident, který se stále nachází v ruskými vojsky obléhaném Kyjevě.

10:10 - Masarykova univerzita v Brně vypověděla smlouvy se čtyřmi ruskými univerzitami. Důvodem je invaze Ruska na Ukrajinu. V prohlášení zveřejněném na stránkách univerzity rektor Martin Bareš uvedl, že jde o přerušení spolupráce s institucemi, které nijak nepostihne studenty ani akademiky s ruským občanstvím v Česku.

9:56 - Mezinárodní federace juda (IJF) zbavila ruského prezidenta Vladimira Putina pozice čestného prezidenta a ambasadora. Putin judo od mládí provozuje a je držitelem černého pásu.

9:50 - Bývalý profesionální tenista Sergej Stachovskij je jedním z ukrajinských sportovců, kteří jsou připraveni bránit se zbraní v ruce vlast proti ruské invazi. Kyjevský rodák uvedl, že se minulý týden ještě před útokem Ruska připojil k aktivním zálohám.

9:29 - Google zakázal na žádost Kyjeva na ukrajinském území stahování mobilní aplikace ruského státního zpravodajského serveru RT.

Foto: Novinky

Země, které Rusku uzavřely vzdušný prostor

9:11 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cizince, aby přijeli na Ukrajinu vytvořit legionářskou jednotku, která se zapojí do bojů proti ruské agresi.

9:06 - Ukrajinské síly zneškodnily střelu s plochou dráhou letu, která byla vypálena ruským strategickým bombardérem z Běloruska, uvedla agentura Reuters s odvoláním na velitele ukrajinské armády.

Zneškodnili jsme řízenou střelu vypálenou z Běloruska, oznámila ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině

8:44 - Také Finsko uzavře kvůli válce na Ukrajině svůj vzdušný prostor pro ruská letadla, oznámila vláda v Helsinkách. Následuje tak další země Evropy.

Zelenskyj navrhl Rusům jednání třeba v Bratislavě

Válka na Ukrajině

8:28 - Ruská delegace přijela do Běloruska a je připravena zahájit v Gomelu jednání s Ukrajinou, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedla to agentura Ria Novosti.

8:09 - Západně od centra ukrajinského hlavního města Kyjeva se v neděli ráno ozval výbuch a po zhruba 20 minutách následovaly další dvě exploze. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se krátce před explozemi rozezněly sirény varující před náletem.

„Situace v Kyjevě je klidná, hlavní město je naprosto pod kontrolou ukrajinské armády a obrany. V noci došlo k několika střetům se skupinami sabotérů,“ napsal na oficiálním účtu na telegramu Mykola Povoroznyk, první náměstek městské správy Kyjeva.

7:34 - Společnost Google uvedla, že ruským médiím financovaným státem znemožní, aby dostávala peníze za reklamy na jejích platformách, píše Reuters.

7:06 - Ruským vojákům se podařilo proniknout do ukrajinského města Charkov. Informoval o tom poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

Ruské jednotky pronikly do Charkova, část byla zničena

Válka na Ukrajině

6:48 - Napříč Ruskem se konají protesty proti válce s Ukrajinou. Policie proti demonstrantům zasahuje, více než 2700 z nich už zatkla, informovala stanice CNN.

6:41 - Bělorusové do nedělního odpoledne hlasují v ústavním referendu. Současný autoritářský vůdce země Alexandr Lukašenko může na jeho základě získat ještě větší moc, především ale ústavní změna umožní Rusku skladovat jaderné zbraně na běloruské půdě. Opozice v exilu vyzvala k odevzdání neplatného hlasu a k protestu proti spoluúčasti běloruského režimu na invazi na Ukrajinu.

Běloruské referendum umožní Rusům skladovat v zemi jaderné zbraně

Evropa

6:33 - Česko odeslalo zbraně na pomoc Ukrajině. Vlak v neděli ráno odjel přes hranice do Polska, uvedla armáda. Podle Ministerstva obrany bude dnes vláda schvalovat další pomoc.

6:15 - Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov chválí úsilí armády při obraně země. „Bez této armády a našich lidí nebude Evropa nikdy v bezpečí. Bez nás žádná Evropa nebude existovat,“ řekl.

6:10 - Ruská armáda zahájila útok bezpilotními letouny na jihoukrajinské město Oděsa. Ukrajinské síly se snaží nepřítele zneutralizovat, píše deník Kyiv Independent.

5:52 - V ukrajinském městečku Rozdilna, které se nachází v oděsském regionu, byl dopaden ruský sabotér. V zadrženém minibusu byly nalezeny zbraně a munice, informuje běloruská stanice Nexta.

5:33 - Regionální šéf oblasti Sumy Dmytro Živickij uvedl, že při ostřelování Ochtyrky bylo zabito šest lidí, včetně sedmileté dívky.

5:22 - Letecký poplach v oblasti Rovno a Lucku. Lidé se mají odebrat do nejbližšího krytu.

4:40 - Běloruská stanice Nexta informuje o vylodění ruských sil nedaleko Borispolu.

4:19 - Zničení konvoje čečenských speciálních jednotek u Hostomelu oficiálně potvrdila ukrajinská prezidentská kancelář.

3:03 - Další výbuch v Kyjevě. Asi před osmi minutami slyšeli novináři stanice CNN v jihozápadní části hlavního město explozi. V Kyjevě platí zákaz vycházení, město se připravuje na další nálety ruského letectva.

3:00 - Skupina 13 ukrajinských vojáků, která bránila Zmijí (Hadí) ostrova v Oděské oblasti, by mohla být možná stále na živu. V prohlášení to uvedla ukrajinská státní pohraniční stráž. „Třináctka statečných“ se proslavila tím, že ruské válečné lodi vzkázala, aby šla do patřičných míst.

2:45 - OSN: Od čtvrtka, kdy začala ruská invaze, si Ukrajina vyžádala nejméně 240 civilních obětí. Skutečné počty jsou podle organizace „podstatně vyšší“, protože mnoho zpráv nebylo zatím oficiálně potvrzeno.

2:39 - Bývalý americký prezident Donald Trump poněkud změnil rétoriku směrem k ruské agresi na Ukrajině. „Ruský útok na Ukrajinu je úděsný. Modlíme se za hrdý národ Ukrajinců. Bůh jim žehnej,“ řekl na konzervativní konferenci CPAC. Trump nedávno chválil ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho údajně „geniální“ a „chytré“ jednání.

Geniální, úžasné, komentoval Trump Putinův krok na Ukrajině

Zahraniční

2:30 - „V pondělí dojde ke katastrofě na ruském měnovém trhu,“ řekl o rozhodnutí o odpojení některých bank od SWIFT exmístopředseda ruské centrální banky Aleksašenko. „Myslím, že přestanou obchodovat a pak se směnný kurz zafixuje na umělé úrovni stejně jako za sovětských časů.“

2:21 - Ruské síly naráží na logistické problémy a silný odpor Ukrajinců, nepostupují tak, jak plánovaly, uvedlo na Twitteru britské ministerstvo obrany.

2:15 - V kyjevské čtvrti Nyvky je slyšet střelba, píše stanice Nexta.

2:00 - Intel a AMD údajně přestanou dodávat mikročipy do Ruska, informuje ruská zpravodajská stanice RBK.

1:45 - Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech silným útoků ruské armády ze všech směrů, uvedla agentura DPA. Podle zpráv se kromě hlavního města Kyjeva bojuje v Charkově, Chersonu či Luhanské oblasti.

Podle prohlášení ukrajinské armády byl zastaven těžký ruský útok u města Charkov. Ruským jednotkám se ale naopak podařilo postoupit u města Cherson na jihu. Těžké boje byly hlášeny také v Luhanské oblasti na východě země. Tyto informace však nebylo možné nezávisle ověřit, uvedla DPA.

Kyjev se ubránil další noc. Při střelbě zemřel šestiletý chlapec

Zahraniční

Podle novinářů zažívá ukrajinské hlavní město Kyjev další temnou noc plnou explozí a varování poplašných sirén. Z kyjevského předměstí Vasilkov je hlášen požár zásobníku ropy. Podle starostky bylo ostřelované raketami.

1:40 - Londýnská filharmonie zahrála před koncertem ukrajinskou hymnu.

1:35 - I kdyby ruská vojska Kyjev obsadila, dlouho ho neudrží, myslí si William B. Taylor, bývalý americký velvyslanec na Ukrajině. Řekl to v živém vysílání americké CNN.

1:28 - Rusko poprvé přiznalo, že někdo z jeho armády při útoku na Ukrajinu zemřel. Šéf Dagestánu Sergej Melikov vyjádřil upřímnou soustrast rodině vojáka Nurmagomeda Gadzhimagomedova, píše ruský server RIA Dagestan.

1:21 - Rusové vyhodili do vzduchu plynovod v Charkově. Video ukazuje silný výbuch v podobě hřibovitého mraku na obloze nad městem.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch plynovodu v CharkověVideo: Twitter @KyivIndependent

0:57 - Stanice CNN informovala o dvou velkých explozích na jihozápadě Kyjeva, asi 20 kilometrů od centra ve směru k jednomu z letišť. Ukrajinská velvyslankyně ve Washingtonu potvrdila v rozhovoru pro stejnou stanici, že ruské letouny útočí na kyjevské předměstí Vasilkov.

0:42 - Ve Vasilkově po ruském náletu hoří skladiště ropy, hrozí ekologická katastrofa. Video z incidentu sdílela na svém twitterovém účtu běloruská stanice Nexta.

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjev pod palbouVideo: Twitter @nexta_tv

0:30 - Kyjevem se ozývají obří výbuchy. Lidé se skrývají v krytech.

Souhrn událostí na Ukrajině v sobotu odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v sobotu dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám