Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterního večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušníci milice samozvané Doněcké lidové republiky u transportéru BTR.

Článek

23:26 - Dalších osm Rusů bylo obviněno z mučení a zabíjení civilistů v okolí Kyjeva. Jde o pět členů ruské armády a tři členy tzv. Vagnerovy armády, uvedl server Nexta.

22:45 - Ukrajinci v souvislosti s výroky bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera připomínají, že se v roce 2016, tedy dva roky po anexi Krymu, stal členem ruské Akademie věd.

Kissinger v úterý řekl, že by se Ukrajina při jednání měla vzdát části svého území. Z dalšího vyjádření vyplynulo, že tím zřejmě míní poloostrov Krym.

22:04 - Chorvatsko nabídlo své přístavy v Jaderském moři k přepravě obilí pocházejícího z Ukrajiny do Afriky.

21:25 - Chersonskou oblast, kterou okupují Rusové, opustilo už 50 procent obyvatel. Uvedl to oblastní gubernátor Genadij Laguta. Podle něj nechtějí lidé žít v okupovaném území. Rusko také jen velmi omezeně otevírá koridory, kterými se lidé mohou dostat do částí země pod kontrolou Ukrajinců.

20:28 - Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder se vzdal nominace do dozorčí rady ruského energetického koncernu Gazprom. Tvrdí, že tak učinil už před delší dobou. Schröder končí i v dozorčí radě Rosněfti.

20:20 - Ruská invaze na Ukrajinu může být začátek třetí světové války, řekl v Davosu finančník George Soros. Pro zachování svobodné civilizace je nutné Vladimira Putina porazit, dodal.

19:54 - Maďarská vláda kvůli válce na Ukrajině vyhlašuje nouzový stav, který začne platit o půlnoci. Premiér Viktor Orbán o prvních opatřeních, jaká jeho kabinet podnikne, bude informovat ve středu. V zemi dosud platil nouzový stav vyhlášený kvůli covidu. Nouzový stav umožňuje vládě vládnout pomocí dekretů.

Maďarsko vyhlásilo stav válečné hrozby

Evropa

19:20 - Proruští separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) na chystaný soudní proces se zajatými ukrajinskými obránci mariupolských oceláren Azovstal pozvou zástupce různých zemí, včetně těch západních. Dnes to podle agentury Interfax řekl lídr DNR Denis Pušilin.

19:00 - Tři měsíce od začátku ruské invaze na Ukrajinu volá řada států Evropské unie po snazším zabavování majetku ruských oligarchů, který by měl pokrýt část škod.

18:40 - Ve východoukrajinském Charkově po téměř tříměsíční pauze vynucené ruskými útoky obnovilo provoz metro. Jeho stanice během ruské ofenzivy sloužily jako protiletecký kryt. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Metro v Charkově obnovilo v úterý provoz.

18:05 - Ruský generál ve výslužbě Kanamat Botašev byl sestřelen při letu nad Luhanskou oblastí, uvedla ruská mutace BBC. Butašev je údajně nejvýše postaveným ruským pilotem zabitým na Ukrajině.

Ruský generál v penzi sedl do suchoje a vznesl se nad Luhansk. Sestřelili ho

Evropa

18:00 - Rusové ostřelují chemičku Azot v Severodoněcku, čtyři lidi zabili. Další člověk zemřel při ostřelování jiné části města.

17:40 - „Vrátíme území do stavu před 24. únorem a pak přijdeme ke stolu k jednání s Ruskem,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro japonskou veřejnoprávní televizi NHK. Ukrajinsko-ruská mírová jednání jsou v současnosti pozastavena.

S Rusy budeme jednat, až Ukrajinu osvobodíme, řekl Zelenskyj

Evropa

17:00 - Německo hodlá ruské uhlí nahradit dodávkami z Jihoafrické republiky. Dokončit oproštění se od ruského uhlí chce do konce léta.

16:40 - Ruské síly obsadily Svitlodarsk. V úterý ráno okupanti napochodovali do města v Doněcké oblasti a vyvěsili na radnici ruskou vlajku.

16:25 - Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se v úterý vyjádřil k rozhodnutí ruského diplomata Borise Bondareva odstoupit z funkce rady ruského zastoupení při OSN v Ženevě kvůli nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajinu. Bondarev rezignoval jako první z přibližně 4500 ruských diplomatů. Podle Peskova se rozhodl jít proti vlastní zemi.

Už není s námi, ale proti nám. Rusové považují rezignaci diplomata v OSN za zradu

Evropa

16:00 - „Pohrdám vaším soudem, pohrdám vaším systémem a pohrdám vaší mocí. Nebojím se ani vás, ani toho starého chlapa v bunkru. Vyzývám všechny ostatní, aby se nebáli, protože už jenom to je zločin proti vám samotným,“ řekl dnes u soudu ruský opozičník Alexej Navalnyj.

Navalnyj u soudu: Nebojím se vás. Ani toho starého chlapa v bunkru

Válka na Ukrajině

15:30 - Polsko podpoří návrh udělit Ukrajině status kandidátské země. Při dnešním projevu v Davosu to uvedl prezident Andrzej Duda.

15:16 - Na moři se v současnosti nachází rekordních zhruba 62 milionů barelů ruské ropy typu Urals, neboť prodejci mají problémy s nalezením odběratelů této ropy.

Spojené státy a další země zakázaly nebo omezují dovoz ruské ropy a ropných produktů kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Na moři se hromadí miliony barelů s ruskou ropou

Ekonomika

15:11 -  Prezident Miloš Zeman nevyhověl 11 žádostem českých občanů o souhlas se vstupem do ukrajinských ozbrojených sil. Nedoporučilo to ministerstvo obrany. Dříve Zeman vstup odsouhlasil 103 Čechům.

13:55 - Další stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky bez přístřeší vznikne od 31. května v pražských Malešicích, dohodli se na tom pražský primátor Zdeněk Hřib s ministrem vnitra Vítem Rakušanem.

13:22 - V troskách jednoho vybombardovaného domu v Mariupolu bylo nalezeno bezmála 200 těl civilistů. S odvoláním na poradce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka o tom informovaly agentury Ukrinform a Unian.

12:40 - Internetové sdružení CZ.NIC ve středu odblokuje osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Weby již nepředstavují hrozbu, mimo jiné kvůli očekávanému poklesu návštěvnosti. Uvedl to mluvčí sdružení Vilém Sládek.

12:27 - Doněcká a Luhanská republika se k Ukrajině nevrátí, prohlásil Dmitrij Medveděv, místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace. Návrhy na autonomii Donbasu v rámci Ukrajiny označil za „zjevný nesmysl a lacinou projekci“.

11:48 - Švédsko a Finsko se příští měsíc zúčastní summitu NATO v Madridu. Podle agentury Reuters to uvedl španělský premiér Pedro Sánchez ve svém vystoupení na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

11:10 - Rusko podle ukrajinské prokuratury od začátku války zabilo už 234 dětí na Ukrajině. Dalších 433 jich bylo zraněno.

10:46 - Moldavské úřady zadržely bývalého proruského prezidenta Igora Dodona, oznámila jeho strana. Podle prokuratury je podezřelý z korupce a vlastizrady.

10:08 - Ukrajině se nedostává zbraní a munice, upozornil ministr zahraničí Kuleba. Vyzval partnery k urychlení dodávek hlavně raketometů, děl a transportérů.

10:01 - Ruská armáda zničila v oblasti Kramatorsk ukrajinský stroj MiG-29, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Současně byl zničen sklad 155mm nábojů pro americké houfnice.

9:36 - Ceny pronájmů ve Varšavě od vypuknutí války na Ukrajině prudce rostou a nabídek ubylo, píše list Gazeta Wyborcza. Šokují hlavně ceny za pronájem garsonek.

9:05 - Moldavská protikorupční prokuratura provedla prohlídku v domě proruského exprezidenta Igora Dodona. Minulý týden jej úřady začaly stíhat kvůli podezření z braní úplatků od vlivného oligarchy.

8:18 - Český státní železniční nákladní dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta.

8:03 - Satelitní snímky ukazují ruské lodě, na které se nakládá v Sevastopolu ukrajinské obilí, tvrdí CNN. Ukrajina již dříve obvinila Rusko z krádeže „několika set tisíc tun“ obilí.

7:18 - Ruské síly se připravují k obklíčení Severodoněcku a Lysyčansku a posilují jednotky k obnově útoku ve směru na Záporoží, varuje ukrajinský štáb.

6:46 -  Příměří, které by neprovázelo stažení ruských jednotek z Ukrajiny, by vedlo k prodloužení probíhajícího konfliktu o několik let, uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Příměří bez stažení ruských vojsk by válku protáhlo na léta, prohlásil Podoljak

Válka na Ukrajině

6:15 - Bělorusko shromažďuje na hranicích s Ukrajinou vojenské síly, tvrdí Kyjev. Podle ukrajinské armády hrozí nebezpečí raketových a leteckých útoků na Ukrajinu z běloruského území.

6:00 - Ruské síly zasáhly raketovým útokem železniční infrastrukturu měst Synelnykove a Pavlograd v Dněpropetrovské oblasti.

5:30 - Ruská armáda má na Donbase 20krát více techniky než ukrajinské síly, tvrdí Zelenskyj.

5:26 - Nadcházející týdny války budou těžké. Ukrajinci ale nemají jinou alternativu než bojovat a vyhrát, řekl Zelenskyj.

Nadcházející týdny války budou těžké, varoval Zelenskyj

Evropa

5:05 - Rusko neplánuje uspořádat v Sevastopolu na Den námořnictva, který se letos bude slavit 31. července, tradiční námořní přehlídku.

5:00 - Kolumbie vyšle specialisty, aby vycvičili ukrajinskou armádu v odminování, řekl tamější ministr obrany Diego Molano.

4:50 - Moskva ještě zváží, zda bude mít zájem obnovit vztahy se Západem, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko se chce intenzivněji orientovat na spolupráci s Čínou, která „neskáče, jak ostatní pískají“, řekl Lavrov

4.40 - Ukrajinského pohraničníka, který pronesl větu: „Ruská válečná lodi, jdi do prdele,“ se podařilo vysvobodit z ruského zajetí.

23:14 - Do měst a obcí v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny přestal dnes proudit plyn poté, co ruské ostřelování poškodilo hlavní plynovod, informuje agentura Unian. Obnovit přepravu plynu kvůli pokračujícím bojům v současnosti nelze, uvedla agentura s odvoláním na prohlášení distributora.

22:39 - Litva od prvního června letošního roku stáhne svého velvyslance z Ruska. Žádný jeho nástupce nebyl jmenován. Vyplývá to z dnes podepsaného prezidentského dekretu, informovala agentura Reuters.

21:58 - Ministryně obrany Jana Černochová ocenila pochvalná slova šéfa Pentagonu Lloyda Austina v souvislosti českou vojenskou pomocí Ukrajině. Nespecifikovala ji však.

21:00 - Česká republika nedávno věnovala ukrajinské armádě bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy, řekl šéf Pentagonu Austin po setkání s partnery.

19:02 - Ukrajinský soud vydal zatykač na bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, který byl v nepřítomnosti obviněn z vlastizrady.

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyče, je obviněn z vlastizrady

Evropa

17:40 - V ukrajinské Chersonské oblasti se od pondělí bude používat vedle ukrajinské hřivny také ruský rubl.

17:23 - V příštích dvou měsících by měl na Ukrajině začít proces urovnání situace, aby se předešlo vážnějším důsledkům pro mezinárodní vztahy. Uvedl to exministr zahraničí Henry Kissinger během Světového ekonomického fóra v Davosu.

16:59 - Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko v úterý vyzvou k zabavení ruských aktiv zmrazených Evropskou unií. Chtějí, aby jimi bylo možné financovat obnovu Ukrajiny po ruské invazi. S odvoláním na společný dopis těchto čtyř zemí to dnes uvedla agentura Reuters.

15:38 - Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z Ruska. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu tam v březnu pozastavil činnost.

14:57 - Sankce mezinárodního společenství vůči Moskvě by měly být „maximální“ včetně embarga na ruskou ropu či úplného zákazu obchodování s Ruskem. V projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (WEF) to dnes podle agentury AP řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval také k urychlení dodávek zbraní Ukrajině.

Ukrajina může dostat ještě lepší zbraně, chce raketomety

Amerika

14:48 - Člen ruské mise při OSN odstoupil kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině. V rezignačním dopise podle médií uvedl, že se za svou zemi stydí.

13:30 - Polské úřady zaujímají vůči Rusku zuřivý postoj, který hraničí se šílenstvím, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Je podle něj obtížné předpovědět vývoj situace s dodávkami plynu.

Peskov perlí: Místo na lodích přece může Ukrajina vyvážet obilí po železnici

Evropa

13:28 - Vladimir Putin minulý týden údajně podstoupil operaci s cílem zastavit postup rakoviny. Uvedl to telegramový účet General SVR, který tvrdí, že získává informace přímo z Kremlu. Operace byla prý úspěšná. Rusko oficiálně popírá, že by jeho vládce byl nemocný.

13:03 - Ruský letecký úder na ukrajinskou obec Desna z minulého týdne si vyžádal 87 mrtvých, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na fóru v Davosu.

13:00 - Rusové ostřelují Žytomyrskou oblast. Jedna raketa byla sestřelena, druhá zasáhla železnici v Korostenu. Jedná se o třetí útok za poslední tři dny. Nejsou hlášeni mrtví.

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově byla zničena největší tržnice na Ukrajině.Video: AP

12:39 - Někdejší rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová opouští dozorčí radu Rosněfti, sdělila podle agentury Reuters ruská státní ropná společnost. Minulý týden učinil stejný krok také bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Bývalí evropští politici pracující pro ruské firmy se v poslední době dostávali pod stále větší tlak, aby se vzdali svých funkcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

12:00 - Soud v Kyjevě poslal na doživotí do vězení ruského vojáka, který se přiznal k zavraždění neozbrojeného civilisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí.Video: AP

Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí

Evropa

12:43 - Do základních škol v Česku chodilo v polovině května asi 26 tisíc ukrajinských uprchlíků, zjistila školní inspekce. Mateřské školy aktuálně navštěvuje asi 3800 dětí ukrajinských běženců. Jejich počet od začátku dubna vzrostl o 12 procent.

12:00 - Kreml odmítá vyměnit ukrajinské bojovníky z Azovstalu za ukrajinského prokremelského politika Viktora Medvedčuka. Řekl to mluvčí Dmitrij Peskov, podle kterého jde o dvě nesrovnatelné záležitosti.

11:36 - YouTube odstranil více než 70 tisíc videí a 9 tisíc kanálů souvisejících s válkou na Ukrajině za porušení pravidel obsahu.

11:10 - Záběry z dronu ukazují rozsáhlé poškození areálu Azovstal v Mariupolu, kde několik týdnů probíhaly těžké boje. Rusko nyní areál zbavuje min, které tam položili jak Rusové, tak Ukrajinci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští vojáci odminovávají ocelárnu Azovstal v Mariupolu.Video: Reuters

10:37 - Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě sítě plynovodů na svém území, kterou v roce 1993 podepsalo s Ruskem. Oznámila to ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Vláda podle ní příslušnou rezoluci přijala 13. května.

10:34 - Litva přestala z Ruska odebírat ropu, plyn a elektřinu.

10:26 - Levi Strauss & Co končí v Rusku. Slavná oděvní značka džín odchází z ruského trhu po 29 letech kvůli invazi na Ukrajinu.

10:20 - Ruské jednotky ostřelují raketami Dněpropetrovskou oblast. Gubernátor Valentyn Reznyčenko uvedl, že ruské síly ostřelovaly okolí města Apostolove v okrese Kryvyj Rih z raketometů Uragan. Nebyly hlášeny žádné oběti.

10:10 - V neděli Česko vydalo uprchlíkům z Ukrajiny 520 speciálních víz, výrazně méně než předchozí týden. Od počátku války dostalo ochranu přes 351 000 lidí.

10:02 - Když Ukrajinci viděli, jaká zvěrstva páchají Rusové v Buči, pochopili, že jediná jednání, která mají smysl, jsou ta přes tribunál v Haagu, uvedl novinář Roman Romanjuk.

9:56 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon o sankcích, jenž umožní zabavovat majetky přívrženců ruské invaze.

9:25 - Ruská agentura RIA Novosti oznámila, že ruské síly zničily ukrajinskou jednotku vybavenou americkými houfnicemi M777. Použily k tomu samohybné houfnice ráže 152 mm 2S5 Hyacint. Ruské ministerstvo obrany k tomu zveřejnilo video, kde je však vidět pouze palbu 2S5.

9:21 - Guvernér Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj uvedl, že se za posledních 24 hodin na Ukrajinu vrátilo více lidí, než z ní odjelo. Vycestovalo 32 000 lidí a přicestovalo 44 000.

8:29 - Zástupce ředitele černobylské jaderné elektrárny podezřívají ukrajinské úřady z kolaborace s ruskými vojáky. „Uprchl z elektrárny a nezajistil fyzickou ochranu objektu, což bylo jeho bezprostřední povinností,“ uvedl Státní vyšetřovací úřad s tím, že prověřuje, zda se funkcionář „dopustil záškodnické činnosti proti Ukrajině“.

Zástupce šéfa Černobylu podezřívají z vlastizrady

Zahraniční

8:02 - Šéf ruského vyjednávacího týmu Vladimir Medinskij si stěžuje, že Ukrajina blokuje mírové rozhovory. „Z naší strany jsme připraveni pokračovat v dialogu. Rád bych ale ještě jednou zdůraznil, že míč k pokračování mírových jednání je na ukrajinské straně,“ řekl běloruské televizi ONT.

7:34 - Ruská armáda soustředí své síly u Severodoněcku a ze severního směru chystá další útok na Slovjansk, píše v hlášení ukrajinský generální štáb.

Ukrajinci zničili Rusům další pontonový most přes Severní Doněc

Evropa

5:57 - Do Záporožské oblasti u Vasilivky a Kamyševachy, kde se bojuje, Rusové přisouvají další vojáky. V obsazené Vasilivce je nyní více ruských okupantů než ukrajinských obyvatel, uvedl vojenský správce Záporožské oblasti, podle něhož dělostřelecká palba způsobila čtyři požáry.

5:51 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu záchranáři v Charkově prohledali trosky 98 zničených budov, z nichž vyprostili 150 těl obětí. Uvedl to náčelník charkovského oddělení Státní služby pro mimořádné události (HSČS) Anatolij Torjanyk. Zachránit se z trosek povedlo přes 250 lidí. Nejvíce byly postiženy válkou čtvrtě v dostřelu ruského dělostřelectva.

5:38 - Britský premiér Boris Johnson v otevřeném dopise ocenil odvahu a sílu ukrajinských dětí tváří v tvář ruské invazi a vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina zvítězí. Dopis v noci na pondělí zveřejnila Johnsonova kancelář.

5:21 - Ve světě bylo vysídleno rekordních více než 100 milionů lidí. S odkazem na nové údaje o lidech, kteří utíkají před násilím, konflikty, pronásledováním a porušováním lidských práv, to dnes uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. K překonání smutného milníku zásadně přispěla ruská invaze na Ukrajinu i vleklé konflikty v Etiopii či Kongu.

20:18 - Kvůli rozdílným názorům na ruskou invazi na Ukrajinu skončila schůzka ministrů obchodu členských zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Bangkoku bez vydání společného prohlášení.

18:48 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl výzvy zrušit zákaz odjezdu mužů v branném věku z Ukrajiny. Argumentoval podle médií tím, že denně na frontě umírá 50 až 100 lidí.

Zelenskyj: Umírá nám až 100 vojáků denně, zákaz odjezdu mužů z Ukrajiny nezruším

Evropa

17:37 - Ukrajinský parlament schválil zákon, který zakazuje symboly používané ruskými silami při agresi na Ukrajině a který označuje Rusko za teroristický stát. Nejvyšší rada také prodloužila o 90 dnů válečný stav a všeobecnou mobilizaci, které vstoupily v platnost 24. února po zahájení ruské invaze.

16:07 - Ukrajinské armádě se v Donbasu na východě země poprvé podařilo zničit ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan (česky Tulipán), oznámila dnes agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinských sil.

Ukrajinci poprvé zničili Rusům těžký minomet Tulpan. Zaměřit ho pomohla ruská reportáž

Válka na Ukrajině

14:01 - Ukrajinský parlament prodloužil o 90 dní stanné právo. To by mělo nově skončit 23. srpna.

13:35 - Polský prezident Andrzej Duda se v ukrajinském parlamentu vyslovil pro podpis nové dvoustranné dohody zohledňující přátelské vztahy zejména v době ruské agrese.

13:03 - Mariupol je na hraně výskytu infekčních chorob, uvedl jeho starosta Vadym Bojčenko. „Kanalizace nefunguje. Probíhají tady chaotické masové pohřby po celém městě. Během letních dešťů se všechny toxiny dostanou do řek, moří a pramenů, odkud lidé berou vodu,“ řekl Bojčenko.

12:51 - Při explozi v jihoukrajinském Enerhodaru utrpěl zranění okupanty dosazený šéf správy města Andrij Ševčyk. Informoval o tom server Ukrajinska pravda, jehož zprávu později s odvoláním na své zdroje potvrdila ruská agentura TASS.

11:33 - Ukrajina je schopna sama odblokovat přístavy v Černém moři, pokud obdrží americký systém raketometů MLRS. Uvedl to poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

10:36 - Ruské střely zasáhly tři velitelská stanoviště ukrajinských ozbrojených sil. S odkazem na ruské ministerstvo obrany to uvedla agentura TASS.

09:03 - Západní sankce vedou v Rusku k vážným problémům s logistikou, přiznal ministr dopravy Vitalij Salijev. „Jsme nuceni hledat nové logistické koridory,“ dodal ministr.

07:32 - Běloruská armáda zintenzivnila průzkum v oblasti Polesí, oznámil ukrajinský štáb. Rusko se asi chystá obsadit zbytek Chersonské oblasti.

Bělorusko násobí průzkum na hranici s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

06:45 - Rusko ve směru na Doněck pokračuje ve snaze dosáhnout administrativních hranic Luhanské oblasti. Podle ukrajinského generálního štábu v noci provedlo další nálety na civilní infrastruktury v oblasti Vrubivky a Bachmutu.

22:41 - Po sobotním ostřelování Doněcké oblasti zemřelo sedm civilistů. Uvedl to tamní gubernátor Pavlo Kyrylenko s tím, že dalších deset lidí utrpělo zranění.

20:24 - Zhruba za měsíc a půl až dva měsíce zahájí Ukrajina rozsáhlý protiútok. Serveru Meduza to řekl šéf nezávislé skupiny vyšetřovatelů Conflict Intelligence Team, která studuje pohyb vojenské techniky během ruské invaze na Ukrajině, Ruslan Levijev.

19:55 - Člen ruského vyjednávacího týmu a poslanec Státní dumy Ruska Leonid Sluckij řekl, že ruské úřady prostudují otázku výměny Ukrajinou zadrženého Putinova spojence Viktora Medvedčuka za zadržené obránce oceláren Azovstal.

19:07 - Rusko se připravuje na obnovení útočných operací ve směru z Izjumu na Slavjansk. Ve směru na Doněck se pak snaží prolomit linii obrany ukrajinských jednotek a dosáhnout administrativní hranice Luhanské oblasti, uvedl ukrajinský generální štáb.

17:20 - Portugalsko poskytne Ukrajině finanční pomoc ve výši 250 milionů eur (6,15 miliardy korun). „Pomůže nám to udržet makroekonomickou stabilitu během války a umožní nám to rychlejší zotavení po našem vítězství,“ nechal se slyšet ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

17:05 - Rusko v ukrajinských přístavech blokuje až 22 milionů tun plodin, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Část z nich dokonce Rusko podle něj krade.

15:52 - Ruští diplomaté čelí v zahraničí psychickému týrání, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Škody podle ní utrpí také ruský majetek.

15:37 - Ministři obrany více než čtyřiceti zemí by měli na pondělním jednání rozhodnout o předání amerických salvových raketometů MLRS na Ukrajinu. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po setkání s portugalským premiérem Antoniem Costou v Kyjevě.

15:21 - Ukrajina zřídila horkou linku pro ruské vojáky, aby se mohli vzdát. Učinila tak poté, co zachytila několik hovorů, ve kterých ruští vojáci svou službu přirovnávají k otroctví a žádají o pomoc.

14:15 - Moskva zakázala vstup do Ruska téměř tisícovce občanů Spojených států, včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena a šéfů FBI a CIA.

12:49 - Americký prezident Biden podepsal pomoc Ukrajině za 40 miliard dolarů. Je to největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let.

12:15 - Ukrajinu teď brání na 700 000 vojáků, řekl prezident Zelenskyj. Rusové podle generálního štábu od začátku invaze přišli téměř o 29 000 vojáků.

8:17 - Ruské ministerstvo vnitra nově zařadilo mezi „zahraniční agenty“ šachového velmistra Garriho Kasparova a někdejšího nejbohatšího ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, kteří jsou známými kritiky Kremlu. Podle stránek ministerstva vnitra byla u Chodorkovského jako zdroj financování zmíněna Ukrajina.

Souhrn dění na Ukrajině do sobotního večera

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám