Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotního večera

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušníci milice samozvané doněcké lidové republiky u transportéru BTR

Článek

22:54 - Při obraně Mariupolu zahynulo mnoho ukrajinských pilotů, 90 procent se jich nevrátilo. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

21:30 - Ruské síly opět budují pontonový most přes řeku Severní Doněc na východě Ukrajiny, uvedl ukrajinský generální štáb. V pravidelném večerním hlášení také napsal, že ruští vojáci přesunuli desítky jednotek vojenského vybavení na předměstí ukrajinského Chersonu.

20:49 - V přístavním městě Mykolajiv na jihu Ukrajiny byly slyšet exploze, uvedl dnes večer na svém webu list RBK-Ukrajina odvoláním na vyjádření starosty Oleksandra Senkevyče. Ten vyzval obyvatele města k opatrnosti.

19:46 - Litva od neděle přestane spolupracovat s ruským dodavatelem elektrické energie v regionu, skupinou společnosti Inter RAO, oznámilo ministerstvo energetiky pobaltské země. Litva tak přestane využívat všechny druhy energie z Ruska: plyn, ropu i elektřinu.

18:57 - Rusko předčasně splatilo část zahraničního dluhu, aby se vyhnulo platební neschopnosti. Příští týden mu vyprší platnost licence nutné pro platby.

Rusko předčasně splatilo dluh

Ekonomika

18:39 - Rusko blokuje evakuaci lidí z Chersonské oblasti. Už pátý den nemohou lidé odjet do oblastí kontrolovaných Ukrajinou, protože ruská vojska blokují silnice.

18:21 - Kybernetická válka a ekonomické sankce Západu nezabírají, protože se na ně Rusko dopředu systematicky připravovalo. Podle agentury TASS to v pátek prohlásil ruský prezident Vladimir Putin během porady o zabezpečení informačních systémů.

Putin se vysmál sankcím a kyberútokům: Rusko bylo připraveno

Evropa

17:06 - Obyvatelé ruského Bělgorodu, který leží nedaleko hranic s Ukrajinou, se sice budí kvůli hluku vojenských letadel a pravidelně slýchají exploze, celkově ale město žije běžným životem, popsala ruská redakce BBC. Prvotní ojedinělé protiválečné protesty úřady potlačily a mnozí obyvatelé Bělgorodu a okolí se naopak zapojují do pomoci ruským vojákům, kterým posílají na frontu cigarety nebo spodní prádlo a ponožky.

16:23 - Rusko není Putinova řiť, řekl na koncertě lídr populární ruské skupiny DDT Jurij Ševčuk. Výrok pronesl na středečním koncertu v Ufě. Hned po koncertu přišla do zákulisí sálu za zpěvákem policie a sepsala s ním protokol o přestupku.

Rusko není Putinova řiť, kterou musíte pořád líbat, řekl na koncertě zpěvák DDT. Hned se se zlou potázal

Evropa

16:03 - Ruské síly při ostřelování Severodoněcku zasáhly školu, kde se ukrývalo přes 200 lidí. Nejméně tři osoby zemřely, uvedl gubernátor Luhanské oblasti.

15:27 - Rusko v Chersonské oblasti sestřeluje vlastní rakety a předstírá útok směrem z ukrajinských pozic na civilisty a své dobyté osady. Na Facebooku to uvedlo ukrajinské operační velitelství.

15:11 - Kybernetická agrese proti Rusku selhala, stejně jako nátlak sankcemi, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin na poradě své bezpečnostní rady o informační bezpečnosti.

14:59 - Skupina sedmi velkých ekonomik G7 podpoří ukrajinský rozpočet sumou 9,5 miliardy dolarů, celková letošní pomoc pak dosáhne 19,8 miliardy dolarů.

13:27 - Ukrajinské armádní velení přikázalo zbylým obráncům hutí Azovstal v Mariupolu, aby složili zbraně. S odkazem na jednoho z ukrajinských velitelů to na Twitteru napsala agentura AFP.

Složte zbraně, nařídilo ukrajinské velení obráncům Azovstalu

Válka na Ukrajině

13:14 - Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder dal podle ruské státní ropné společnosti Rosněfť k dispozici svou funkci v dozorčí radě této firmy. Schröderovi hrozí, že se ocitne na sankčním seznamu EU.

Bývalý německý kancléř Schröder opouští ruskou firmu Rosněfť

Evropa

12:28 - Ruská společnost Gazprom v sobotu ráno přeruší vývoz plynu do Finska, oznámil finský státní podnik Gasum. Informovala ho o tom ruská strana.

Gazprom přerušuje dodávky plynu do Finska

Ekonomika

12:25 - Na pomoc obětem války na Ukrajině a uprchlíkům poslali lidé, firmy a nadace organizaci Člověk v tísni přes 1,85 miliardy korun. Přispělo 500 000 dárců.

11:34 - Přes 1900 obránců Azovstalu se vzdalo, řekl ruský ministr obrany. Brzy se podle něj završí osvobození Luhanské lidové republiky.

Osvobození Luhanské republiky se blíží, prohlásil Šojgu

Evropa

11:23 - Dolní komora ruského parlamentu řeší zrušení věkového omezení pro zájemce o profesionální vojenskou službu. Vyplývá to z informace zveřejněné na webu Státní dumy. Podle stávajících pravidel mohou první smlouvu o práci v ozbrojených silách v Rusku uzavřít pouze ruští občané ve věku od 18 do 40 let a cizinci od 18 do 30 let.

11:15 - Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk věří, že země se může stát členem Severoatlantické aliance „ihned po“ ukončení nepřátelských akcí na svém území.

10:37 - Žytomyrská oblast hlásí v pátek ráno dvě exploze. Výbuchy byly slyšet v oblasti města Malyn.

10:06 - Výrobní ceny v Německu vinou dražších energií způsobených válkou na Ukrajině rekordně vzrostly. V dubnu jejich meziroční nárůst dosáhl 33,5 procenta.

09:06 - Nárůst vývozu levné ruské ropy do Číny a dalších asijských zemí ohrožuje její íránský export. Ten po ruské invazi na Ukrajinu prudce klesl, protože Peking upřednostňuje levnější ruskou variantu. Teherán hledá odbyt nejméně pro 40 milionů barelů ropy uskladněných na tankerech na moři v Asii. Informuje o tom agentura Reuters.

08:25 - Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze uvedlo, že jakmile Rusko zajistí jihoukrajinské přístavní město Mariupol, pravděpodobně přesune své síly, aby posílilo operace na Donbase. Zároveň se domnívá, že houževnatý ukrajinský odpor v Mariupolu od začátku ruské invaze pro Moskvu znamená nutnost obnovit a znovu vybavit jednotky v oblasti. To může být při důkladném provedení dlouhý proces.

07:38 - Ruské jednotky zesílily ofenzivu a útočné operace v doněckém směru, aby zlepšily svou taktickou situaci, uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Rusko zesílilo ofenzivu v doněckém směru

Evropa

06:23 - Spojené státy zvažují, že dočasně zruší některé sankce vůči Bělorusku, pokud by umožnilo přes své území vyvážet ukrajinské obilí, napsal deník The Wall Street Journal.

Kvůli vývozu ukrajinského obilí by mohly USA zrušit sankce vůči Bělorusku

Zahraniční

06:20 - Hutní komplex Azovstal v Mariupolu opustilo během 24 hodin dalších 771 ukrajinských vojáků. Celkem se tento týden vzdalo 1730 vojáků, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Není jasné, kolik lidí tam nadále zůstává.

05:23 - „Cherson se brzy stane součástí Ruské federace, kterou vnímáme jako svou vlastní zemi,“ tvrdí Volodymyr Saldo, nový guvernér dosazený Ruskem.

04:45 - Pět zahraničních viceprezidentů Rosněfti rezignovalo v reakci na sankce EU, které zakazují Evropanům nebo Rusům žijícím v EU pracovat v této ruské státní ropné společnosti.

04:42 - Ruská armáda zničila Donbas tak, že se podobá peklu, prohlásil prezident Zelenskyj. Zopakoval, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu.

23:17 - Ukrajinská armáda v těchto dnech slaví úspěchy v okolí Charkova, ruští okupanti ale posilují kontrolu na Donbase a stále mají k dispozici značnou část sil nashromážděných před únorovou invazí. Takové bylo podle agentury AFP hodnocení vývoje války, které tlumočil novinářům vysoce postavený činitel amerického ministerstva obrany. Varoval, že konflikt ještě může trvat dlouho.

Konflikt na Ukrajině se potáhne, varuje Pentagon

Válka na Ukrajině

22:00 - Žák třetí třídy a jeho matka v ruském Zvenigorodu byli zadrženi policií poté, co chlapec napsal na školním chatu slova Sláva Ukrajině. Podle serveru Nexta jej udal otec jednoho z jeho spolužáků. Po výslechu byli oba propuštěni.

21:18 - Francie kvůli hrozbám souvisejícím s ruskou agresí na Ukrajině umístila na základně Severoatlantické aliance v Rumunsku nový raketový systém protivzdušné obrany. Podle francouzských médií to oznámil mluvčí generálního štábu francouzské armády Pascal Ianni.

Francie umístila v Rumunsku nový raketový systém

Válka na Ukrajině

20:21 - Nizozemsko a Německo zatím Kyjevu nedodají více než 12 samohybných houfnic PzH 2000, které Ukrajině slíbily. Na společné tiskové konferenci v Haagu to podle agentury DPA řekli nizozemský premiér Mark Rutte a německý kancléř Olaf Scholz.

Ani jeden z šéfů vlád v tuto chvíli nevidí možnost, jak Ukrajině darovat více houfnic PzH 2000, které jsou podle DPA zřejmě nejmodernějším dělostřeleckým systémem. „Tyto zbraně nelze dát jednoduše k dispozici,“ řekl Rutte.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního večera

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám