Hlavní obsah

Soudy řeší masové zatýkání v Moskvě, Navalnyj skončil v nemocnici

Moskevské soudy čekají rušné dny. V pondělí totiž zahájily přestupková řízení proti stovkám osob v důsledku sobotní demonstrace proti vyloučení opozičních kandidátů z komunálních voleb. To vše doprovází spekulace o otrávení lídra opozice Alexeje Navalného.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli účasti na nepovolené demonstraci hrozí zadrženým pokuty a několikadenní tresty vězení. Velkou část demonstrantů odvezených policejními autobusy policie propustila bez dalšího postihu.

S protesty proti nadměrnému použití síly přišlo americké velvyslanectví v Moskvě a kremelská rada pro lidská práva, která působí jako poradní orgán prezidenta Putina.

Na demonstrace reagovalo i české ministerstvo zahraničí. „Svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem,“ hodnotil situaci na svém twitterovém účtu resort Tomáše Petříčka.

Náhle onemocnění Navalného

Závažné spekulace vyvolalo náhlé onemocnění Alexeje Navalného. V neděli dopoledne byl převezen z moskevského vězení, kde si odpykává třicetidenní trest za opakované výzvy k nepovoleným demonstracím, do nemocnice.

Lídr ruské opozice byl hospitalizován s prudkým alergickým záchvatem. Podle posledních informací se ale nenachází v ohrožení života a jeho stav je uspokojivý.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Alexej Navalnyj u soudu

Nemocniční lůžko Navalného nyní podle slov jeho mluvčí Kiry Jarmišové hlídá policie a nepouští k němu návštěvy, dokonce ani jeho lékařku Anastasiju Vasiljevovou.

Navalnyj údajně nikdy netrpěl alergií a Vasiljevová nevylučuje možnost, že byl otráven neznámou látkou. „Není jasné, co se s ním děje, ale vypadá to zvláštně,“ komentovala situaci na svém Facebooku Navalného právnička Olga Michajlovová.

Ruský politik se už dříve stal terčem útoku. Roku 2017 mu pachatelé polili obličej roztokem barviva, kvůli poleptání pak podstoupil operaci oka ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám