Hlavní obsah

Soud proruských separatistů na Ukrajině odsoudil k smrti tři zajaté cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud v samozvané Doněcké lidové republice na Ukrajině odsoudil k trestu smrti dvojici Britů Seana Pinnera a Aidena Aslina a Maročana Ibrahíma Sádúna, kteří bojovali jako dobrovolníci v ukrajinské armádě. Zprávu přinesla tisková agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva Britové a Maročan bojující za Ukrajinu dostali u doněckého soudu trest smrtiVideo: Reuters

 
Článek

„Na základě výsledků analýzy všech důkazů zkoumaných při soudním jednání dospěl soud k závěru, že vina Aslina Aidena, Pinnera Schoona a Ibrahíma Sádúna je prokázána,“ uvádí se v rozsudku.

„Aidenu Aslinovi, Shaunu Pinnerovi a Ibráhímu Sádúnovi se za jejich zločiny ukládá trest smrti,” píše se podle agentury TASS v rozsudku.

Všichni tři se měli dopustit údajného trestného činu v rámci zločinecké skupiny, z násilného uchopení moci a jejího udržování, z podpory výcviku v teroristické činnosti a z toho, že byli podle soudu žoldnéři.

Předseda senátu poznamenal, že se všichni odsouzení přiznali ve všech bodech obžaloby. Proti rozsudku se mohou odsouzení odvolat k Nejvyššímu soudu Doněcké lidové republiky.

Separatisté začali soudit britské vojáky a Maročana bojující v Mariupolu

Evropa

Odsouzení ale tvrdí, že jsou řádnými vojáky ukrajinské armády, a že s nimi proto má být zacházeno jako s válečnými zajatci.

Vojáci na Ukrajině, tedy i Aslin, Pinner a Sádún, jsou podle mezinárodního práva považováni za členy armády, a na jejich příslušníky se vztahují Ženevské konvence, tedy ochrana osob zúčastněných ve válce podle mezinárodního práva.

Zavazují každou skupinu účastnící se ozbrojeného konfliktu, tedy nejen vládní síly, ale i například povstalce. Musí být dodrženy všemi stranami konfliktu za všech okolností, tedy i bez ohledu na chování kterékoli ze stran konfliktu.

Vážná porušení Ženevských úmluv představují válečné zločiny a pachatel je trestně odpovědný podle mezinárodního trestního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám