Hlavní obsah

Separatisté začali soudit britské vojáky a Maročana bojující v Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Dva Brity a Maročana, kteří padli do zajetí při obraně Mariupolu, začali soudit v samozvané Doněcké lidové republice. Hrozí jim trest smrti za terorismus a žoldnéřskou službu.

Foto: Profimedia.cz

Aslin, Pinner a Sádún u soudu

Článek

Do soudní síně byli v úterý přivedeni Aiden Aslin, jeho britský krajan Shaun Pinner a Maročan Ibrahím Sádún. Na sociálních sítích separatistů byli vidět v kleci pro souzené.

Na přetlumočenou otázku, zda rozumí obviněním, odpověděl Aslin rusky, že ano, když řekl: „Tak točno.“

Stejně se vyjádřili i oba další zajatci. Všichni čelí obvinění ze čtyř trestných činů.

Měli se dopustit trestného činu v rámci zločinecké skupiny, z násilného uchopení moci a jejího udržování, z podpory výcviku v teroristické činnosti a z toho, že byli žoldnéři.

Všichni tři muži popřeli, že by byli žoldnéři. Uvedli, že byli vojáky ukrajinské armády, a proto by se s nimi mělo zacházet jako s válečnými zajatci.

Na Ukrajině padl první Brit i první americký bojovník

Válka na Ukrajině

Aslin měl na svém twitterovém účtu záběr, jak skládá přísahu ukrajinským ozbrojeným silám.

Jeho rodina požádala média, aby ctila její soukromí. „Nyní pracujeme s ukrajinskou vládou a (britským) ministerstvem zahraničí na tom, zkusit dostat Aidena domů. Doufáme, že bude brzo propuštěn.”

Ruské úřady hrozí, že uspořádají vojenské tribunály, které označují za druhý norimberský proces.

Rusko tvrdí, že osvobozuje Ukrajinu od nacismu a tvrdí, že hlavním hnízdem neonacistů byl ukrajinský pluk Azov, který spolu s ukrajinskou námořní pěchotou bránil Mariupol a držel se v areálu oceláren Azovstal.

Na Ukrajině už byl odsouzen 21letý Vadim Šišimarin na doživotí za zastřelení 62letého Ukrajince. Další dva ruští vojáci dostali jedenáct let za útoky na obytné čtvrtě.

Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí

Evropa

Podle listu The Guardian byl v bojích na jihu Ukrajiny zajat i 35letý britský otec čtyř dětí Andrew Hill.

Reklama

Výběr článků

Načítám