Hlavní obsah

Slovenští poslanci schválili 13. důchod a odmítli Istanbulskou úmluvu

– Bratislava

Slovenský parlament v úterý ve zrychleném řízení schválil zavedení třináctého důchodu a odmítl Istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách. Slovenská Národní rada o předlohách hlasovala čtyři dny před parlamentními volbami. Právě proto opozice označila narychlo zavedený 13. důchod za uplácení voličů.

Foto: TV Markíza

Poslanci slovenské Národní rady.

Článek

Třináctý důchod by měl být vyplacen už letos koncem roku. Vládní koalice by chtěla ještě před volbami hlasovat také o zvýšení přídavku na dítě, který by se měl zvýšit od roku 2021 ze současných 25 na 50 eur (z 629 na 1259 korun).

Slovenská vláda před volbami rozdává dárky: zrušila dálniční známku a zvýšila přídavky na děti

Evropa

Zatím však v této otázce nepanuje v koalici jednotný názor. Premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) zmíněná opatření odůvodnil tím, že pokud po volbách nastoupí k moci současná opozice, nedokáže se na ničem domluvit. „Máme vážnou obavu, že pak nebude mít kdo schválit opatření na podporu rodin s dětmi a na zvýšení životní úrovně seniorů,“ řekl.

Zmíněná opatření si vyžádají 442 milionů eur (11,1 miliardy korun) ze státní pokladny. Vládní Slovenské národní straně naopak zatím neprošel kontroverzní návrh na zrušení dálničních poplatků pro osobní vozidla do 3,5 tuny.

Opozice: Nejsou na to peníze

Opozice upozornila, že peníze na 13. důchody v rozpočtu nejsou, ale naznačila, že je po volbách nezruší. Opoziční poslankyně Veronika Remišová označila zmíněná opatření za zneužívání parlamentu k předvolební kampani. „Pracovat ve prospěch rodin a důchodců, nikoliv oligarchů v pozadí Směru, mohli celé čtyři roky,“ uvedla Remišová.

Poslanec Miroslav Beblavý to označil za zoufalou předvolební korupci a kupování hlasů. Koalice Progresivní Slovensko/Spolu podala na generální prokuraturu trestní oznámení za volební korupci a porušování zákonů při svolávání mimořádné schůze parlamentu.

Šest opozičních poslanců minulý týden dva dny a dvě noci blokovalo řečnický pult v jednacím sále. Předseda parlamentu obstrukci nakonec prolomil tím, že dal do sálu nainstalovat další dva řečnické pulty.

Slovenští poslanci nocovali v jednacím sále, dosáhli dalšího přerušení jednání

Evropa

Čaputová může dárky voličům vetovat

Prezidentka Zuzana Čaputová může příslušné zákony vetovat. Podle ústavy na to má 15 dnů od jejich doručení do prezidentské kanceláře. Pokud by tak učinila až po volbách, sněmovna by podle ústavních právníků nemohla o případném prolomení veta hlavy státu hlasovat.

Podle jednacího řádu sněmovny totiž návrhy zákonů z předchozího volebního období lze po volbách projednat jen v případě, že budou znovu předloženy. Čaputová svůj postup ohledně zmíněného sociálního balíčku zatím neoznámila.

Reklama

Výběr článků

Načítám