Hlavní obsah

Slovenským prezidentem bude Fico nebo Kiska

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým slovenským prezidentem se stane předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico nebo podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Slováci v sobotu rozhodli, že právě tito dva kandidáti postoupili do druhého kola prezidentských voleb, které se uskuteční 29. března.

Prezidentský kandidát Robert Fico okomentoval výsledky volebVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Podle neoficiálních výsledků po sečtení 100 procent hlasů v prvním kole zvítězil současný premiér Fico (28 procent) a na druhém místě se umístil Kiska (24 procent). Žádný z kandidátů tak nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů všech oprávněných voličů.

„Děkuji všem voličům, kteří mi dali svůj hlas. Tohle je referendum o straně Směr-sociální demokracie a o Ficovi. První kolo jsem vyhrál a očekávám, že ve druhém kole to bude velmi zajímavé,“ řekl Fico novinářům. Premiér předpokládá, že opozice ve druhém kole spojí své síly a podpoří jeho protikandidáta. „Opozice by podpořila i ďábla proti mně,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezidentský kandidát Andrej Kiska okomentoval výsledky volebVideo: Reuters

Před druhým kolem bude rozhodující, nakolik se oběma kandidátům podaří mobilizovat své voliče. Strana Směr získala v parlamentních volbách v roce 2012 přes milión hlasů. V prvním kole prezidentských voleb získal Fico jen necelých 532tisíc hlasů. Kiska může zase oslovit voliče kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole. Dá se očekávat, že ti budou ve druhém kole hlasovat proti Ficovi.

Kiska burcuje voliče neúspěšných kandidátů

„Vyzývám lidi, aby přišli volit. Prosím nezůstaňte doma. Chci být dobrým kandidátem i pro ty, jejichž kandidáti v tomto kole neuspěli,“ uvedl Kiska. „Kandiduji proto, aby prezident byl skutečnou protiváhou vlády,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska

Kiska předpokládá, že souboj s Ficem bude velmi těžký. „Pracujeme na podání trestního oznámení na premiéra. Není možné, aby premiér naší republiky jen tak urážel lidi,“ uvedl Kiska. Fico v poslední televizní debatě před prvním kolem obvinil Kisku z lichvářství. Tvrdil, že svůj majetek získal poskytováním půjček za nezákonně vysoké úroky.

Podle pozorovatelů už Fico velké rezervy nemá, ale Kiska může oslovit voliče kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole. Dá se očekávat, že ti budou ve druhém kole hlasovat proti Ficovi. „Šance ve druhém kole vidím 50 na 50,“ řekl politolog Grigorij Mesežnikov.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidentský kandidát Robert Fico

Na třetím místě se umístil poslanec a právník Radoslav Procházka (21,2 procenta), na čtvrtém herec a politik Milan Kňažko (12,9 procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám