Hlavní obsah

Slovenský novinář odhalil, jak bylo možné v prezidentských volbách hlasovat třikrát

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V den prvního kola prezidentských voleb na Slovensku zveřejnil novinář Martin Daňo video, na němž odhalil možnost odevzdat hlas opakovaně. Na videu ukázal, jak bylo možné hlasovat hned třikrát.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidentské volby na Slovensku

Článek

Poprvé hlasoval v okrsku svého bydliště s platným občanským průkazem. Po druhé odevzdal svůj hlas v jiném volebním okrsku na základě cestovního pasu. Tvrdil, že žije mimo území Slovenské republiky a nemá trvalý pobyt na Slovensku. Do cestovního pasu mu zaznačili, že hlasoval.

Protože každý občan Slovenska může vlastnit dva cestovní pasy, pokusil se hlasovat i potřetí, opět na jiném místě. Komise mu to umožnila i s druhým pasem, do něhož opět dostal razítko.

Novinář však tuto možnost již nevyužil, ale pozastavil se nad tím, že tímto způsobem je možné manipulovat volby. „Co jsou to za volby? Jaký to bude prezident?“ položil si otázku ve svém videu.

Hrozí mu stíhání za maření voleb

Ústřední volební komise jeho čin odsoudila a upozornila, že se vystavil trestnímu stíhání pro maření prezidentských voleb. Za takový čin hrozí až pětileté vězení. Slováci nemohli hlasovat v zahraničí, ale mohli odevzdat svůj hlas v kterémkoli volebním okrsku na území Slovenska. Stačilo k tomu ústní prohlášení, že nemají trvalý pobyt na Slovensku.

Volební místnosti se uzavřely ve 22:00 a neoficiální výsledky budou známé do půlnoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám