Hlavní obsah

Slovenský premiér líčil, proč nechce platit za plyn v rublech. TASS to překroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní zpravodajská agentura TASS ve čtvrtek napsala, že Slovensko nevyloučilo platbu za ruský zemní plyn v rublech. Odvolává se přitom na slova premiéra Eduarda Hegera (OLaNO), který ale jen vysvětloval, jak komplikovaná transakce by to byla a jaká rizika by to přineslo.

Foto: Pool, Reuters

Eduard Heger

Článek

„Slovenský premiér Eduard Heger nevyloučil, že republika bude nakupovat ruský plyn za rubly,” napsal ve čtvrtek TASS.

Ve skutečnosti ale Heger po zasedání bezpečnostní rady státu varoval, že země si musí připravit scénáře pro řešení náhlého odpojení od dodávek plynu z Ruska.

„Slovenský plynárenský průmysl by musel nejdříve nakoupit rubly za eura a poté za rubly koupit od ruského Gazpromu plyn,“ líčil novinářům předseda slovenské vlády, jak by musela transakce probíhat podle kremelských požadavků. Podle Hegera by tím ale Slovensko už nebylo na Rusku závislé pouze energeticky, ale navíc i finančně.

Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do „nepřátelských“ zemí

Ekonomika

Pochybnosti o spolehlivosti ruských dodávek

Heger poukázal na to, že Rusko na Ukrajině bojuje bombami a ve zbytku Evropy plynem.

„Naše pochybnosti o spolehlivosti ruských dodávek plynu jsou po útoku na Ukrajinu ještě větší. Hledáme proto společně se všemi členskými zeměmi Evropské unie alternativní řešení, abychom ochránili naše domácnosti i průmysl,“ řekl Heger, který připomněl, že Rusko už jednou v roce 2009 dodávky plynu do Evropy zastavilo.

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na sankce západních zemí varováním, že jeho země bude od „nepřátelských států“ žádat platby za dodávky plynu v rublech. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov upřesnil, že proces platby v rublech bude postupný.

Scholz si volal s Putinem ohledně plateb za plyn v rublech

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám