Hlavní obsah

Slovenský policejní prezident rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský policejní prezident Peter Kovařík odstupuje z funkce a končí v policejním sboru. Kovařík čelí obvinění ze zneužívání pravomocí veřejného činitele a z maření spravedlnosti.

Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Peter Kovařík

Článek

Ve funkci chce Kovařík skončit k 15. září. „Celou svoji profesionální kariéru, ale především poslední rok, jsem bojoval za to, abych zvedal důvěryhodnost policejního sboru. Nedovedu si představit dál svou činnost policejního prezidenta, který je trestně stíhaný. Bez ohledu na to, jaký mám názor na to trestní stíhání, musím respektovat současný stav,“ uvedl Kovařík na úterní tiskové konferenci.

Krajská prokuratura v Bratislavě policejního prezidenta obvinila minulý čtvrtek. Kovařík měl v červenci zmařit zásah policie proti obviněným z křivé výpovědi.

Podrobil se výslechu v postavení obviněného.

Na Slovensku obvinili policejního prezidenta

Zahraniční

Vzápětí podal proti vznesenému obvinění stížnost. „S obviněním absolutně nesouhlasím. Vypověděl jsem, podal jsem stížnost a námitku zaujatosti vůči všem prokurátorům krajské prokuratury v Bratislavě,“ uvedl Kovařík, který celou věc vnímá jako pokračování tlaku na policii kvůli vyšetřování velkých případů.

Třetí obviněný šéf policie

Kovařík letos v červenci přerušil zásah úřadu inspekční služby v procesu zadržování svědků. Tvrdil, že vyšetřovatelka speciálního týmu inspekční služby porušila interní předpisy a neměla na zásah povolení od kompetentní osoby. Když se policejní prezident od ředitele inspekční služby dozvěděl, že zásah je zákonný, umožnil jeho dokončení.

„Naše lidi nechte”. Slovenskou policii ovládala skupina blízká Směru, říkají obvinění

Evropa

Slovensko ještě nikdy nemělo policejního prezidenta, který by byl obviněn během výkonu své funkce. Po odchodu z funkce byli obviněni dva policejní prezidenti, a to Tibor Gašpar a Milan Lučanský, který ve vazbě spáchal sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám