Hlavní obsah

Slovensko připouští mini Schengen s Českou republikou a Rakouskem

Právo, Ivan Vilček (Od našeho zpravodaje)
Bratislava

Ministři zahraničí Slovenska, Česka a Rakouska jednají o možném uvolnění situace na hranicích mezi těmito zeměmi. V rozhovoru pro slovenské Hospodářské noviny to řekl náměstek slovenského ministra Martin Klus. „Můžeme vytvořit takový mini Schengen,” řekl.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Slovensko kvůli šíření nového typu koronaviru obnovilo kontroly na hranicích. Na snímku hraniční přechod Starý Hrozenkov-Drietoma

Článek

Klus připustil, že tzv. mini Schengen by mohl fungovat už v létě. Podmínkou je zvládnutí epidemiologické situace ve všech zemích, kterých by se toto opatření týkalo.

Slovensko se může pochlubit dobrými výsledky v boji s pandemií, když v zemi zemřelo na covid-19 26 lidí a celkem bylo pozitivně testovaných 1457 lidí.

Klus upozornil, že Slovensko nadále pouští na své území pouze občany Slovenské republiky s trvalým nebo přechodným pobytem v zemi. A obhajuje systém tzv. státní karantény, protože domácí karanténu zavedenou na začátku pandemie někteří ignorovali a nakazili další lidi.

Otevřete česko-slovenskou hranici, vyzývají osobnosti z obou zemí

Evropa

Stalo se tak například v romských osadách na východním Slovensku, kam se vrátily desítky Romů z Velké Británie. Slovensko pak možnost domácí karantény zrušilo a zavedlo jako jediný stát v Evropě státní karanténu.

Slováci přijíždějící ze zahraničí musí do státních zařízení, kde jsou umístěni do doby, než se negativním testem na covid-19 prokáže, že nejsou infikováni. „Ve státních karanténách už bylo pozitivně testovaných téměř 200 lidí,“ konstatoval náměstek šéfa slovenské diplomacie.

Slováci zrychlují uvolňování, otevřou zahrádky

Koronavirus

Po kritice státní karantény uvažuje Slovensko o kontrole pohybu osob pomocí mobilní aplikace nebo prostřednictvím náramků původně určených na kontrolu pohybu odsouzených. „Pokud by si lidé nechali něco takového dobrovolně nasadit, tak je nemusíme posílat do státní karantény,“ připustil Klus.

Reklama

Výběr článků

Načítám