Hlavní obsah

Slovenské volby: Matovič se dotahuje na Ficův Směr, ten ale útočí na Kisku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Nejsilnější vládní strana Směr-SD v předvolební kampani útočí především na exprezidenta Andreje Kisku, který vede stranu Za lidi, ale do boje o vítězství ve volbách má mnohem větší šanci promluvit Igor Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Jeho kampaň oslovuje stále víc lidí a strhla na sebe veškerou pozornost.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Igor Matovič

Článek

Zatímco podpora Směru pozvolna klesá – agentura Focus mu v polovině února naměřila 16,9 procenta – OLaNO se s 15,5 procenta rychle dotahuje. Pokud bude v posledních dnech před volbami Matovičova kampaň stejně úspěšná, Slováci se 29. února mohou dočkat velkého překvapení.

Na Slovensku platí dvoutýdenní moratorium na publikování průzkumů veřejného mínění. Další vývoj už je tak možné jen odhadovat. „Rozestup mezi stranami je opravdu malý a po mnoha letech jsme v situaci, kdy je zcela otevřené, kdo bude vítězem,“ konstatoval Martin Slosiarik z agentury Focus.

Stoupající hvězda slovenské politiky: Neřízená střela Igor Matovič

Evropa

Tohle jsme nečekali, reaguje Matovič

„Mezi lidmi cítím takové pozdvižení. Lidé si řekli, že už to stačilo. Chtějí přispět ke změně. Pevně věřím, že k volbám přijde i hodně nevoličů,“ řekl v pondělí Matovič Novinkám a Českému rozhlasu.

Nespokojenost na Slovensku. Extremisté tam mohou vyhrát volby

Evropa

Přiznal, že ho stoupající preference OLaNO překvapily. „Vůbec jsme nečekali, že bychom měli být lídry opozice,“ uvedl. Na otázku, co se podle něj asi děje v centrále Směru, když vidí stoupající preference OLaNO, Matovič řekl: „Děje se tam to, co doposud, jen nevypijí za večer pět lahví koňaku, ale dvacet.

Matovič zaujal voliče například videem ze své cesty do Cannes, kde nalepil na plot vily exministra financí a dopravy Jána Počiatka plakáty s nápisem „Majetek Slovenské republiky“. Pak navštívil Kypr a na videu z Limassolu ukázal Slovákům schránkové firmy společnosti Penta, které podle něho získaly 400 milionů eur ze slovenského zdravotnictví. Penta to okamžitě popřela.

Po návratu z Kypru Matovič se svými příznivci zapálili 5000 svíček před úřadem vlády v Bratislavě.

Igor Matovič na demonstraciVideo: Ivan Vilček, Právo

Svíčky symbolizovaly smrt stejného počtu lidí, kteří podle lídra OLaNO každý rok zemřou zbytečně kvůli špatnému stavu slovenského zdravotnictví.

Kiska honí babku

Směr se však nadále soustřeďuje na exprezidenta Andreje Kisku a nasadil do předvolebního boje mobilní hru Nedej si vzít peníze od Kisky. Směr se snaží oslovit voliče hrou, v níž exprezident a lídr strany Za lidi honí babku na invalidním vozíku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Slovenské republiky Andrej Kiska.

Minulý týden dostaly redakce slovenských médií anonymní mail, který obsahoval odkaz na video pořízené údajně skrytou kamerou. Dva muži na videu mluví o tom, že Kiska v minulosti vědomě kupoval pozemky, o nichž věděl, že jsou kradené.

Exprezident za zveřejněním videa vidí mstu bývalého premiéra a předsedy strany Směr Roberta Fica za to, že ho jako prezident nechtěl jmenovat do funkce předsedy ústavního soudu. „Moc se bojí další prohry ve volbách, proto jsem dlouhodobě hlavním terčem Směru i v této předvolební kampani,“ reagoval Kiska, který podal trestní oznámení za křivé obvinění a pomluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám