Hlavní obsah

Slovenská policie vyvrací hoax, že vrah ze školy byl Rom

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Různé pochybné stránky a příznivci krajní pravice rozšiřují na internetu dezinformaci, že útočníkem ve škole ve slovenském městě Vrútky byl Rom, který byl léta na drogách a policie tyto informace tají. Slovenská policie porušila zásadu neinformovat v průběhu vyšetřování a tato tvrzení vyvrátila.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Tělo útočníka před školou

Článek

Hoax, který sdílelo značném množství lidí, tvrdil, že zástupce ředitele školy ve Vrútkach Jaroslava Budzu zavraždil Rom Ivan Čulok, který léta fetoval toluen a přepadával lidí ve vlacích. „Policie to léta věděla, ale tajila to a pokaždé se to ututlalo, protože vždyť Rom - to by byl rasismus. Kdo to teď vysvětlí rodině?“ píše se v hoaxu.

Tématu se podle webu aktuality.sk chytili členové krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Poslanec parlamentu za tuto stranu Milan Mazurek v této souvislosti dokonce všem lidem doporučil, aby si zařídili zbrojní průkazy, když je stát nedokáže ochránit.

Vyučování se ve Vrútkách změnilo v zoufalý boj o život, na zdech byla krev

Evropa

Slovenská policie na sociální síti tyto informace vyvrátila s tím, že jsou vesměs nepravdivé. „Status byl napsaný schválně tak, aby rozpoutal vášně a vyvolal nenávist k určité skupině obyvatel. Dvaadvacetiletý Ivan, který útočil ve škole, nebyl romského původu,“ uvedla policie.

Podle oficiální informace policie byla Ivanovi v minulosti udělena pokuta ve výši 10 eur (267 korun) za kouření v prostorech nádraží a v prosinci 2019 dvěma noži vyhrožoval výpravčímu a vlakvedoucí. „Na základě toho byl ve stejný den obviněný z trestného činu nebezpečného vyhrožování. Muž při výslechu působil tiše, vyrovnaně, uvolněně a své jednání označil za srandu. Nevykazoval znaky agresivního chování, policejní hlídce se vzdal dobrovolně a u výslechu spolupracoval,“ uvedla policie. Ivan byl za tento čin odsouzen k podmíněnému trestu.

Vrahovi z Vrútek se posmívali, měl rozštěp rtu. Útočil už před rokem

Evropa

Policie zdůraznila, že informace zveřejnila nad rámec svých povinností a zvyklostí ve veřejném zájmu. „Jsou masově šířené dezinformace, jejichž jediným cílem je vyvolání nenávisti, což by mohlo mít za důsledek agresivní fyzické útoky vůči jisté skupině osob, čemuž chceme i takovýmto proaktivním přístupem zabránit,“ uvedla slovenská policie.

K útoku ve škole došlo ve čtvrtek, když 22letý Ivan smrtelně pobodal zástupce ředitelky, zranil učitelku, dvě děti a školníka. Policisté ho při útěku z místa činu zastřelili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám