Hlavní obsah

Vyučování se ve Vrútkách změnilo v zoufalý boj o život, na zdech byla krev

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Běžný vyučovací den ve Spojené škole ve slovenském městě Vrútky se ve čtvrtek rázem změnil v krvavé drama. Dvaadvacetiletý Ivan zaútočil v budově školy nožem, zranil několik lidí a zavraždil zástupce ředitelky Jaroslava Budze (62).

Na základní škole ve slovenském městě Vrútky zaútočil dvadvacetiletý mužVideo: TVnoviny.sk

 
Článek

Útočník pracoval ve společnosti ŽOS Vrútky. Ve čtvrtek nastoupil na ranní směnu v šest hodin, ale v půl desáté z práce odešel a šel přímo do školy. "Můžeme potvrdit, že pachatel pracoval v naší společnosti necelé tři měsíce jako pomocní dělník. Podle spolupracovníků byl tiché a uzavřené povahy," řekla televizi Joj členka předsednictví společnosti Jana Buriková.

Bývalý žák školy, který měl být v minulosti šikanován kvůli svému vzhledu, protože měl rozštěp rtu, ve škole rozbil skleněnou výplň vchodových dveří a kolem desáté hodiny vnikl do budovy školy. Na odpor se mu postavil školník, kterého útočník zranil nožem. V řádění se mu pak snažil zabránit zástupce ředitelky školy, kterého útočník smrtelně zranil.

Ředitelku i děti ve škole ve Vrútkách chránil fyzikář, zaplatil za to životem

Evropa

„Po příjezdu na místo činu jsme začali s resuscitací, ale tušila jsem, že jeho zranění jsou neslučitelná se životem,“ řekla záchranářka, která přiznala, že za pětadvacet let služby nic podobného nezažila.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo za učitele Jaroslava Budze

Slovenský premiér Igor Matovič navrhne prezidentce Zuzaně Čaputové, aby muži udělila státní vyznamenání in memoriam.

Hrůza však neskončila smrtelným útokem na zástupce ředitelky, Ivan vtrhl do jedné ze tříd, kde právě probíhalo vyučování čtvrťáků. Vyučovala tam ředitelka, kterou napadl před očima dětí. Žena měla otevřenou ránu v hrudníku.

Při svém běsnění Ivan také zranil dva desetileté školáky, chlapce a děvče. Oba skončili s bodnořeznými ranami v nemocnici. Lékařům se je podařilo zachránit.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Tělo útočníka před školou

Když další učitelky slyšely křik, zamkly se s dětmi ve třídách, a tak pravděpodobně zabránily ještě větší tragédii.

Střelba na ulici

Vrah poté vyběhl ze školy a snažil se z místa činu uprchnout. Pronásledoval ho školník, ač sám zraněný. Na místo v tu chvíli už dorazila dvoučlenná hlídka policie.

Policisté Ivana vyzvali, aby se vzdal, ale ten zaútočil nožem i na ně. Mladí policisté vystřelili několik ran a útočníka zastřelili.

Bývalý žák ve slovenské škole bodal i do dětí. Policie ho zastřelila

Evropa

Policejní prezident Milan Lučanský připustil, že odražené kulky zasáhly i policisty, kteří rovněž skončili v nemocnici. „Jednoho zasáhla kulka do chodidla a druhého do stehna,“ informovala slovenská média. Lučanský zraněné policisty navštívil v nemocnici a poděkoval jim za zneškodnění nebezpečného útočníka.

Rodiče v šoku

Celý útok byl stresující nejen pro učitele a žáky, ale také pro jejich rodiče. „Ještě teď se celý třesu,“ přiznal otec jedné ze žákyň deníku Nový čas.

„Volali mi ze školy, že si mám vyzvednout dceru. Když jsem vešel do budovy školy, všude byla krev, na zemi i na zdi. Jsem z toho zcela hotov,“ líčil situaci další z rodičů.

Vrahovi z Vrútek se posmívali, měl rozštěp rtu. Útočil už před rokem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám